Vrouwenrechten zijn mensenrechten

{$items.title}

In haar boek De mens in opstand. Hoe verhalen de strijd voor mensenrechten voeden, wijdt Brigitte Herremans een hoofdstuk aan de vraag: ‘Waar beginnen mensenrechten?’.  In haar antwoord diept zij een citaat op van Eleanor Roosevelt. Haar woorden zijn nog steeds  relevant, ook al dateren ze van 1958. We publiceren dit citaat omdat vrouwenrechten mensenrechten zijn. Deze rechten zijn nooit helemaal verworven. We moeten alert zijn en bereid tot actie.

‘De combinatie van kracht en kwetsbaarheid kenmerken mensen die ijveren voor mensenrechten. Waar dictaturen zijn, komen mensen in opstand om hun rechten op te eisen. Vaak start het gevecht voor mensenrechten echter niet op de barricades en in de kerkers, maar ‘op kleine plaatsen, dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele wereldkaart te vinden zijn’. Dat verklaarde Eleanor Roosevelt in 1958, naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. ‘Toch vormen mensenrechten de wereld van het individu; de buurt waar hij woont; de school of opleidingsinstelling die hij bezoekt; de fabriek, de boerderij of het kantoor waar hij werkt. Dit zijn de plaatsen waar elke man, elke vrouw en elk kind gelijke gerechtigheid, gelijke kansen en gelijkwaardigheid zoekt, waarbij discriminatie niet voorkomt. Deze rechten hebben elders weinig betekenis, tenzij ze iets betekenen op deze kleine plaatsen. Zonder actie van betrokken burgers om deze rechten dichtbij huis te handhaven, is onze zoektocht naar vooruitgang in de grotere wereld tevergeefs.’

Uit: ROOSEVELT,E. (1958). In Your Hand, a Guide tot Community Action, 1958, toespraak voor de VN.

Bio Eleanor Roosevelt

Amerikaanse politica, diplomate en activiste.  Echtgenote van de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt. Geboren in 1884 en overleden in 1962.

Bio Brigitte Herremans

Brigitte Herremans werd geboren in 1979. Ze studeerde Oosterse Talen en Culturen aan de UGent en Internationale Politiek aan de ULB. Van 2002 tot 2018 was ze beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek Israël en Palestina. De kaarten op tafel. Momenteel is zij werkzaam in het Mensenrechtencentrum van UGent. Eind 2019 ontving ze de Ambassadeur voor de vrede-prijs voor ‘volgehouden inspanningen voor vrede, verbondenheid en respect voor mensenrechten’.

Foto's: Brigitte Herremans en commons.wikimedia.org (Eleanor Roosevelt)

Reacties

Lieve Neukermans schreef

Achterhaalde gegevens ivm tewerkstelling van Brigitte H.

Momenteel werkt ze in het Mensenrechtencentrum van UGent als vorser, over de rol van de kunst in het conflict in Syrië.

Femma schreef

Dag Lieve

Bedankt voor het signaleren! We pasten de bio van Brigitte aan.

Met vriendelijke groeten

Femma

Reageer