Vrouwen: het geheime wapen in de strijd tegen klimaatverandering

{$items.title}

Vrouwen zijn  ‘groener’ dan mannen in hun transport. Ze produceren maar liefst 70% minder CO2 wanneer zich verplaatsen. Ze rijden minder ver, gebruiken meer het openbaar vervoer. Mannen kopen meer wagens met krachtige motoren en rijden agressiever.  Vrouwen zijn ook gevoeliger voor duurzaamheid en veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Zweedse transporteconomen.  ‘Vrouwen moeten een belangrijke rol krijgen in het organiseren van transportnetwerken. We zouden meer verkeersoplossingen krijgen die het wandelen, het fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren’, zegt professor Lena Hiselius, die het onderzoek mee uitvoerde. ‘Zijn vrouwen de oplossing voor klimaatverandering?’, vroeg Knack zich naar aanleiding van het onderzoek af.

Ja
Ja, zou ik zo durven te stellen.  Oplossingen kunnen namelijk nooit effectief zijn zolang de helft van de wereldbevolking er nauwelijks haar zeg over kan doen.  Die vrouwelijke helft bezit veel kennis, praktijkervaring èn is bezorgder om het klimaat dan mannen. Dat laatste bleek deze week nog maar eens uit een enquête die De Standaard liet uitvoeren.  Vrouwen voeren wereldwijd actie en dokteren oplossingen voor hun klimaatproblemen uit.   In Australië is er bijvoorbeeld de ‘1millionwomen’ beweging. Zij sporen wereldwijd vrouwen aan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.   In Oeganda, Tanzania en Nigeria is Solar Sister actief. Een sociale onderneming die energiearmoede  op milieuvriendelijke wijze terugdringt en economische kansen creëert voor vrouwen.

Femma
Bij Femma houdt het klimaatprobleem ons ook bezig. Vele Femma’s zijn kampioenen in delen, in zelf maken en in onbetaalde arbeid. We consuminderen en consumanderen.  We re- en upcyclen. We ijveren voor minder betaald gaan werken (een werkweek van 30 uren). Allemaal ingrediënten voor een duurzame samenleving.

Massaal aanwezig
Zondag start de belangrijke internationale klimaattop in Parijs. In de aanloop naar die top las ik dat beleidsmakers er vooralsnog onvoldoende in slagen om krachtige plannen te smeden die ons en onze aarde ten goede komen.  Ik las ook dat er nog veel gesleuteld moet worden aan technologische oplossingen. Over de oplossing ‘vrouwen’ las ik veel te weinig. Nochtans is die oplossing massaal aanwezig. Alleen, je moet ze willen zien.  Het zou niet alleen fijn maar ook broodnodig zijn, moest Parijs hierin een doorbraak lanceren.

Reacties

Anja Aerts schreef

Tip:

Wie heeft er zijn buitenkraan al afgesloten omwille voor de vrieskou die er aan komt? Iedereen weet dit maar wie doet het effectief?

De problemen komen pas te voorschijn als het begint te dooien. Dan komt het voor dat deze kraan spontaan begint te lopen en je hem niet meer afgesloten krijgt. Ook al is het een kraantje op regenwater, het zou jammer zijn dat je uw regenwaterput met stadswater moet vullen om de toiletten doorgespoeld te krijgen.

Bijkomende tip:

Denk ook aan uw hoofdkraan om deze 's nachts dicht te zetten als deze in een ruimte staat waar het kan vriezen.

Eva schreef

Ik probeer mijn woon-werk-verkeer ook te vergroenen door met een plooifiets en de trein te reizen. Zo'n plooifiets heeft verrassende voordelen! Hier lees je er meer over: https://evamaaktschoon.wordpress.com/2015/11/29/5-verrassende-voordelen-van-een-plooifiets/

Tinne schreef

Ik denk dat vrouwen ook héél veel kunnen doen aan de voedselvoetafdruk - waarmee je minstens zoveel kunt als door te letten op je vervoer. En je zet je niet enkel in voor CO2-reductie, maar ook voor aanzienlijke waterbesparing en het behouden van 's werelds belangrijkste bossen en regenwouden.

Kijk hier maar eens wat het verschil is tussen een plantaardig dieet en eentje met dierlijke producten door je voedselvoetafdruk te meten:

- Voedselvoetafdruk.be

- Voedselvoetafdruk.nl

Inspiratie om ook je eetgewoontes te verduurzamen kan je vinden op www.evavzw.be

Reageer