Vrouwen bloeien open bij Femma R.I.T.S. Kortrijk

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Femma R.I.T.S. in Kortrijk organiseert al 14 jaar naaicursussen. Daarmee bereiken ze heel diverse vrouwen: van verschillende leeftijden, verschillende diploma’s, verschillende achtergrond, verschillende culturen… Een mooie weerspiegeling van de inwoners van de stad Kortrijk. We zijn heel benieuwd hoe ze dit doen. Rose Deleu, vrijwilligster en lesgeefster, vertelt met veel enthousiasme hun verhaal.

Wat doen jullie precies bij Femma R.I.T.S?
Rose: We organiseren al 14 jaar naaicursussen aan een sociaal tarief. We hebben drie groepen (donderdagvoormiddag, donderdagnamiddag en vrijdagvoormiddag). Dit wordt 35 weken per jaar georganiseerd. Iedereen werkt aan een gekozen stuk, volgens haar eigen niveau. Als lesgeefster help ik iedereen met haar patroon & naaiwerk. Dat maakt het voor mij zeer gevarieerd. Eén persoon werkt aan een gordijn, de andere aan kinderkleren, een kleed of bloes, nog iemand anders doet retouches. Daarnaast zijn we samen eens naar het stoffenspektakel geweest. Zo leren ze een goede keuze maken en leren ze de specifieke materialen kennen. Aan het einde van het werkjaar organiseren we  een afsluitfeestje, waarbij iedereen een zelfgemaakt hapje meebrengt. Zo leren we nog meer elkaars cultuur kennen.
We hebben een vaste groepje deelnemers, waardoor je echt van een kern kan spreken. Elk jaar komen er ook weer nieuwe mensen bij. Op deze manier worden de nieuwkomers vlug opgenomen in de groep.
We maken dit allemaal mogelijk met ons bestuur van 5 personen. Samen houden we het draaiend. Dat betekent dat we flyers maken & uitdelen, data afspreken, locatie reserveren, de lessen organiseren, de financiën bijhouden, enzovoort.

Waarvoor staat RITS eigenlijk?
Rose: R.I.T.S. staat voor Recreatie, Instrument Tot Samenleven. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tot deze naam te komen. Maar de afkorting past mooi bij onze naai-activiteiten.

Wat is er zo bijzonder aan jullie groep?
Rose: We bereiken heel verschillende vrouwen, verschillend in leeftijd, in opleiding, in afkomst, in cultuur enzovoort…… Allen met een zelfde doel, samenkomen en iets leren dat ze dagdagelijks kunnen gebruiken. Het sociale komt ook aan bod, kleine problemen worden opgelost. We bereiken veel nieuwkomers, vrouwen die nog niet zo lang in België zijn. Zij kunnen ook nog eens Nederlands oefenen. Ik ben ervan overtuigd dat hun deelname aan onze cursus hen helpt te integreren. Veel allochtone vrouwen zitten vaak in hun huishouden met zorg voor kinderen en man en hebben naast hun familie niet veel sociale contacten. Door de naailessen komen ze buiten, leren ze andere vrouwen kennen en uiteraard leren ze ook naaien. Er is echt een nauwe band tussen de vrouwen in de groep. Dat kan niet in een schoolse context.

Hoe zijn jullie ontstaan?
Rose: Riet, groepsbegeleidster van Femma, was de initiatiefnemer. Ze vroeg of ik dit wilde begeleiden. In het begin waren we een project van Femma West-Vlaanderen. Maar ondertussen staan we al 3 jaar volledig op eigen benen. Dat betekent dat we meer financiële verantwoordelijkheid hebben, maar tegelijk meer vrijheid. We kopen geregeld wat we nodig hebben voor de lessen. Een overlockmachine en strijkmateriaal staat ter beschikking van de deelnemers. Geregeld hebben nieuwe modeboeken, patronen, en andere materialen. We hebben ook naaimachines die we deelnemers kunnen gebruiken.

Jullie organiseren regelmatig ook een tienernaaisalon?

Rose: Ja, we hoorden dat tienermeisjes (10 jaar en ouder) ook wilden naaien. Dus organiseren we al 3 jaar een tienernaaisalon op 1 dag in de paasvakantie. Er is telkens heel veel vraag naar. We maakten een kussen, een pennenzakje, een potlodenrol, een A-lijn rokje, een lange of ¾ broek en pimpten een t-shirt.

 

Wat is je mooiste ervaring bij Femma R.I.T.S.?
Rose: Ik kan er niet één mooie ervaring uitkiezen. Maar het mooiste vind ik dat je telkens mensen, die totaal nieuw zijn, ziet openbloeien door de contacten met elkaar. Ze leren hun creativiteit gebruiken, ook om thuis van alles te maken. Het zijn echt ‘kraks’ en dit wordt bij ons erg gewaardeerd.
De vrouwen wisselen heel veel uit en niet alleen over hun naaiwerk. Maar ook over hun privéleven en de moeilijkheden waar ze soms mee worstelen. Door erover te kunnen praten en ervaringen van anderen te horen, worden de vrouwen meer weerbaar. Voor velen is het een verademing.

Ik zou het missen als ik het niet meer zou doen.

Welke tips heb je voor andere Femmavrijwilligers?

  • Als je vrouwen met een migratie-achtergrond wil bereiken, moet je op hen toestappen. Jullie moeten het initiatief nemen. Nodig hen uit voor een activiteit die hen interesseert, rond problemen met kinderen, suikerziekte, hoge bloeddruk, iets creatief, koken, even tot rust komen, enzovoort.
  • Als de activiteiten hen bevallen, zullen ze blijven komen. Vraag hen niet meteen om lid te worden, maar laat hen eerst kennis maken met de activiteiten en de groep.
  • Hou er rekening mee dat ze een andere achtergrond hebben. Zij doen dingen soms anders en dat is zeker niet slecht. Breek hun manier van leven niet af, maar probeer ervan te leren en geef hen een blik op onze manier van leven. Verschillen kunnen aanvullend en verrijkend zijn.

Reageer