Vrouwen besteden 1 werkdag meer aan huishouden en kinderen dan mannen

{$items.title}

Vrouwen besteden 8 uur meer per week aan huishoudelijk werk en kinderzorg en opvoeding dan mannen.  En betaald werken doen ze gemiddeld 31,5 uur per week.  Dat blijkt uit het jongste tijdsbestedingsonderzoek van de VUB-onderzoeksgroep TOR.

Dagboekjes
Het onderzoek is gebaseerd op de onlinedagboekjes van 3.260 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar.  Zij hielden tussen januari 2013 en februari 2014 gedurende 1 week hun tijdsbesteding bij.


Hardnekkige rollenpatronen
En wat blijkt? De rollenpatronen blijven nog stevig overeind. Vrouwen spenderen zo’n 30 uur per week aan het huishouden en de kinderzorg, mannen zo’n 22 uur.  Ook het dagdagelijkse koken blijft een vrouwentaak, al is de interesse van mannen in koken wel gegroeid.  Stonden ze in 1999 nog gemiddeld 2,5 uur in de keuken, vorig jaar was dat ‘al’ iets meer dan 3 uur.
Voor werkende mannen duurt een gemiddelde werkweek 39,5 uur, bij werkende vrouwen is dat gemiddeld 31,5 uur.


Moeders hebben het zwaar
Het meest onder tijdsdruk staan de 25-54-jarigen, die carrière en huishouden moeten combineren.  En vooral ouders met jonge kinderen hebben het zwaar.  Om de combinatie meer haalbaar te maken, gaan veel moeders deeltijds werken, maar die strategie vermindert de tijdsdruk niet. Juist omdat ze deeltijds gaan werken, wordt van hen verwacht dat ze een groot deel van de gezinsarbeid op zich nemen.


Meer weten? Hier vind je de samenvatting van het onderzoek.

Reageer