Vrijwilliger bij Femma: een fulltime job?

{$items.title}

Gelukkige Femmavrijwilligers. Dat is een heel belangrijk streefdoel voor de beroepskrachten van Femma. Vrijwilligers die (enkel nog) doen wat ze graag doen. Helaas gaat het vrijwilligerswerk vaak ook gepaard met wat lastigere taken. Daar willen we graag zoveel mogelijk komaf mee maken. Hoe pakken we dit aan?

Vrijwilligerstaken in 360 blocnotes
Ten eerste wilden we zicht krijgen op de taken die onze vrijwilligers doen en wat zij als ballast ervaren. Daarom vroegen we hen om een blocnote bij te houden en daarin alles te noteren wat ze voor Femma doen en de tijd die het hen kost. We kozen heel bewust voor de periode oktober-november omdat er dan heel veel in een Femmagroep gebeurt. Van de 470 aangevraagde blocnotes kregen we er 360 ingevuld terug. Een schitterend resultaat.

Femma als fulltime job
Met de verschillende beroepskrachten op het algemeen secretariaat hebben we een middagje ‘blocnotes gelezen’ en de uren Femmatijd opgeteld. De bewondering voor onze vrijwilligers steeg zienderogen. We zagen heel veel verschillende profielen: van mensen die af en toe een activiteit mee organiseren tot vrijwilligers die dagelijks voor Femma en andere organisaties in de weer zijn. Voor sommige vrouwen is Femma inderdaad een fulltime’ vrijwilligersjob’.

Gelukkig lazen we vooral veel plezier, dankbaarheid en tevredenheid voor hun inzet voor Femma.

Wat nog?

  • De volgende stap is een inhoudelijke analyse van de blocnotes. We bekijken waar vrijwilligers veel tijd in steken en bekijken hoe we het hen gemakkelijker kunnen maken.
  • De vele suggesties en opmerkingen die we kregen, nemen we zeker mee als we gaan nadenken over mogelijke verbeteringen.
  • Sommigen stelden vragen in hun blocnote. Het spreekt voor zich dat we zo snel mogelijk deze vragen zullen beantwoorden.

We hebben dus nog heel wat werk voor de boeg. De blocnotes geven ons zeker voldoende stof om over na te denken en suggesties om mee aan de slag te gaan. En dat doen we met alle plezier want uiteindelijk worden we er allemaal beter van.

Ook jij kan ons helpen

Heb jij zelf suggesties om het jezelf als vrijwilliger gemakkelijker te maken? Welke taken ben je liever kwijt dan rijk? Stuur je suggesties naar emma@femma.be.

 

Reageer