Vredesvrouw Elien Spillebeen geeft slachtoffers van geweld een gezicht

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

In de zomer van 2016 interviewden Elien Spillebeen en haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden in Beni, een streek in Oost-Congo. Deze getuigenissen brengen ze samen in Beni Files, een online monument dat de vergeten doden van Beni een gezicht moet geven.

 

Tijdens de eerste week van oktober 2014 werden burgers rond de stad Beni op een gruwelijke wijze vermoord: zowel mannen, vrouwen als kinderen werden met machetes afgemaakt. Vele anderen werden verkracht en/of ontvoerd. Vandaag, meer dan twee jaar na de start van de gruwelijkheden, zouden meer dan 1000 mensen het leven hebben gelaten en blijven een honderdtal mensen vermist. Zo’n 80.000 mensen zijn de dorpen ontvlucht en de relatieve veiligheid in de stad Beni gaan opzoeken.

Nog steeds is het onduidelijk wie achter de aanslagen zit en waarom de bevolking wordt opgejaagd.

In Congo bestaan geen recente bevolkingsregisters. Ondanks de aanwezigheid van de VN op het terrein, bestaan er ook geen lijsten over de mensen die verdwijnen of vermoord worden. Anno 2017 sterven de slachtoffers in alle anonimiteit. Juridisch hebben ze dus nooit bestaan. Maar elk slachtoffer heeft een eigen verhaal. Het was de vader of moeder, de zoon of dochter, de broer of zus van iemand.

Met Beni Files wordt, aan de hand van de verhalen van de nabestaanden, hun bestaan bewezen.

Op zes weken tijd vertelden 653 mensen voor de camera wie ze verloren zijn en wie deze persoon was. Vaak hadden deze nabestaanden meer dan één persoon verloren.

Zo ontstond er een lijst van 1111 slachtoffers, en 252 namen van mensen die verdwenen zijn.

Beni Files brengt al deze verhalen online samen. In de webdocumentaire krijg je verschillende fragmenten van ooggetuigen en nabestaanden, die enkele van de gruwelijke aanvallen reconstrueren. Je vindt er ook uitgelichte verhalen en archiefmateriaal van Radio Moto.

Naast de webdocumentaire vind je op benifiles.com ook de namenlijst. Deze databank brengt alle namen samen, en toont je de bijhorende video van een nabestaande die het slachtoffer beschrijft. Vandaag bevat de namenlijst slechts 30 namen. Maar het team van Beni Files hoopt de namen wekelijks aan te vullen.

Tegen de derde verjaardag van het begin van de bloedbaden, 2 oktober 2017, willen ze alle namen een plaatsje hebben gegeven. Op die dag organiseert de stad Ieper, en het In Flanders Fields Museum een stille wake, met de 1111 namen, op evenveel kruisjes geschreven.

Op 25 februari toont Canvas om 20u het verhaal achter Beni Files, in een beklijvende reportage voor Vranckx op zaterdag.

Beni Files trekt ook met een voorstelling en interactieve expo naar verschillende steden.
Ondertussen zijn de eerste data bekend:

  • 10 en 11 maart, in De Expeditie in Gent
  • 18 maart, in Cultuurhuis De Leest in Izegem
  • 3 mei, op het Afrika Filmfestival in Leuven

De webdocumentaire kun je hier bekijken op en de namenlijst hier
 

Reageer