VLK vraagt naar kostprijs borstreconstructie

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}


‘Ik schrok me dood toen ik hoorde dat ik wel 2.500 euro zelf zou moeten betalen voor één nieuwe borst. Het is nog niet erg genoeg dat we deze ellende meemaken, maar dat we dan ook nog eens voor de kosten moeten opdraaien… Dit gaat over een reconstructie na kánker, en geen esthetische ingreep louter voor de luxe.’

Vrouwen kunnen na een borstamputatie of na een borstsparende operatie hun borst(en) volledig of gedeeltelijk laten reconstrueren. Een op de drie reconstructies in ons land gebeurt met eigen lichaamsweefsel (de andere met implantaten), maar dit type reconstructie is een peperdure aangelegenheid voor de vrouw. Uit een onderzoek  van de Vlaamse Liga tegen Kanker in 2008 bleek dat ze voor de ingreep tussen 800 en 3333 euro uit eigen zak betaalden. Ook privé-hospitalisatieverzekeringen betalen die opleg vaak niet terug.

De VLK vermoedt dat de situatie er sinds 2008 niet op verbeterd is en wil een goed zicht krijgen op het probleem vandaag. Daarom wil ze van zoveel mogelijk vrouwen horen hoeveel ze moesten betalen voor hun borstreconstructie, of ze géén borstreconstructie lieten doen wegens de hoge prijs enz.

Hoeveel kostte uw borstreconstructie?

Laat het aan de VLK weten. Vul de (anonieme) vragenlijst in op www.kankermeldpunt.be of bel naar 0800/35.444. Dankzij uw inbreng krijgt de VLK een vollediger zicht op het probleem en kan het een overtuigend pleidooi houden voor een betere betaalbaarheid van de behandeling.

Reacties

Danielle Sant schreef

In augustus 2013 werd bij mij borstkanker geconstateerd; operatie noodzakelijk, borstsparend niet mogelijk. Ik koos voor reconstructie met eigen weefsel, kostprijs 1500 euro. Dankzij de hulp van mijn ouders en de mogelijkheid om de factuur af te betalen (waar ik zelf om heb gevraagd) was dit mogelijk.

Reageer