Vlierbessentijd

{$items.title}

Het seizoen van de vlierbessen loopt bijna ten einde, maar met een beetje geluk vind je nog een pak vlierbessenstruiken met rijpe bessen. Langs de weg, in het park, achter in de tuin, overal hangen nu vlierbessen. Ik ging op strooptocht in de boomgaard van de school achter ons, en maakte heerlijke vlierbessengelei.

Siroop of gelei?
Met vlierbessen kan je allerlei dingen maken, maar mijn persoonlijke favorieten blijven de klassieke siroop of gelei. Dit jaar koos ik voor de gelei. Het recept voor vlierbessengelei is simpel.

  1. Begin met een emmer vol vlierbessenschermen. Overgiet met water. Rits de vlierbessen af de schermen met een vork. Spoel met water. Verwijder zoveel mogelijk de groene (giftige) besjes, die komen drijven.
  2. Zet de besjes met een klein beetje water op het vuur en laat 20 minuten koken.
  3. Doe het sap en pulp door een neteldoek en knijp uit.
  4. Meet het sap af. Voor 1 liter sap gebruik je 1 kilo geleisuiker en het sap van een halve citroen.
  5. Breng het sap, suiker en citroen aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  6. Controleer of de gelei dik genoeg is, door een paar druppels op een ijskoud schoteltje te druppelen. Rimpelt de gelei als je het bordje schuin houdt, dan is de gelei klaar.
  7. Doe de gelei in brandschone, of voor langere houdbaarheid gesteriliseerde, potten.
  8. Schrijf een mooi etiketje.

Afgelopen weekend zag je al hoe Wim (van De moestuin van Wim) op Vier vlierbessensiroop maakte. Ook heerlijk!

 

Reageer