Vertel eens een sprookje!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Als ik aan een sprookje denk dan denk ik spontaan aan kabouters. Het hoeven niet altijd prinsessen en feeën te zijn, toch? Misschien is het pure nostalgie, maar David De Kabouter steekt daar met kop en schouders boven. ‘De Kabouter’ van Rien Poortvliet viert zijn  40-jarig jubileum en dat is toch al heel wat!

Rien Poortvliet noemde zichzelf een tekenend verteller. Samen met Wil Huygen zorgden zij voor menige kabouterverhalen, geef toe, ze kenden er iets van!

Weet jij wat het geheim van de kabouters is om 400 jaar oud te worden? Ik verklap het jou!
Wees toch vrolijk, pieker niet, wees gelukkig, jakker niet!

‘Rook niet te veel. Drink niet te veel. Eet niet te veel. Doe zoveel mogelijk aan sport. Wandel veel. Vecht niet tegen jezelf. Wees eerlijk en oprecht in spreken en handelen. Probeer in iedere nare situatie toch nog lichtpuntjes te ontdekken. Probeer alles wat je eet zoveel mogelijk rauw te nuttigen. En voor het overige moet je je hele leven lang iedere dag 2 of 3 abrikozen eten, vers of gedroogd, ondersteund met een glas abrikozensap.’

Dit werkt beslist ook bij mensen!

In ‘De wereld van de kabouter’ vind je 12 voorleesverhalen, voor elke maand van het jaar één. Elk verhaal is voorzien van prachtige kabouterprenten én een passend kabouterrecept.
Voor februari luidt het als volgt:

’t Vriest nog hard in veld en bos,
Koning Winter laat niet los;
Ook de vijver ligt nog dicht;
Mààr, het blijft iets langer licht!

Het bijhorend kabouterrecept is er eentje tegen griep en verkoudheid.
Kabouters hebben een geweldige hekel aan een verstopte neus, omdat ze dan niet goed kunnen ruiken. Maar ze hebben een goed middel ontdekt tegen een beginnende griep of neusverkoudheid. Vraag aan je apotheker of drogist naar Hisflen (samengesteld uit Aconitum, Gelsemium, Ipecacuanha, Phosphorus, Bryonia, Eupatorium Perfoliatum, Eucalyptus, Ethanol, Aqua en Alcohol). Neem ieder uur 10 druppels, en voor het slapengaan 20 tot 30 druppels tot de klachten verminderen.
De kabouterrecepten kunnen zonder meer toegepast worden. Wil Huygen was zijn hele werkende leven huisarts van beroep, maar misschien zijn onze middeltjes wel wat eenvoudiger zoals bijvoorbeeld een kabouterthee. Laat 9 gr verse gemberwortel 10 minuten koken in een halve liter water, voeg 7 eetlepels citroensap en 1 eetlepel honing toe.

Op deze verteldag geef ik je graag nog deze opkikker mee

In jouw hart woont, groot of klein,
Een volkje dat bij jou wil zijn.
Dwergen, reuzen, slim of dom,
Kobolds, geesten, om en om.

Elf, kabouter, dier en plant,
Allen gaan ze hand in hand.
Kijk maar, luister, wees heel stil,
Iedereen ziet, wat hij wil.

Als je groot geworden bent,
En de ware wijsheid kent,
Houd dan tóch die wezens vast,
Heus, ze blijven graag je gast.

Mocht je soms neerslachtig zijn
Of ten prooi aan zielenpijn,
De kabouter in je hart
Weet steeds raad voor ied’re smart.

Nog meer kabouterwijsheid vind je bij uitgeverij Kosmos in:


Kabouter kinderversjes
Bundeling van de bekendste (en leukste!) kinderversjes en –liedjes voor het slapengaan.
Rien Poortvliet en Wil Huygen | ISBN 9789043919135 | € 14,99

De wereld van de kabouter
12 voorleesverhalen, voor elke maand van het jaar één. Elk verhaal is voorzien met prachtige kabouterprenten van Rien Poortvliet én bij passend kabouterrecept.
Rien Poortvliet en Wil Huygen | ISBN 9789043919142 | € 9,99

Veel leesgenot!

Reageer