Verhoging minimumpensioen stelt amper iets voor

{$items.title}

In het kader van de taxshift verhoogde de regering de belastingen via BTW en accijnzen. De werkenden krijgen hiervoor een klein beetje compensatie, via de personenbelastingen. Dat is niet het geval voor mensen die leven van een uitkering: zieken, gepensioneerden, werkzoekenden, en bruggepensioneerden. Voor hen voorziet de regering daarom een 'sociale correctie'. Ze blijkt evenwel alleen van toepassing toe zijn op gepensioneerden met een minimumpensioen een loopbaan van 45 jaar én een minimum aantal werkelijk gepresteerde arbeidsdagen in die loopbaan. Hun pensioen wordt met 1% verhoogd.

Aan die criteria beantwoordt slechts 13,3% van de gepensioneerden: 15,26% van de mannelijke gepensioneerden en 11,1% van de vrouwelijke gepensioneerden. 

Vakbonden en vrouwenorganisaties vinden dit geen sociale correctie die naam waardig. Ze voeren vandaag actie voor het kabinet van de minister van Pensioenen. Ze eisen een échte sociale compensatie voor alle uitkeringen zodat de stijging van de facturen daadwerkelijk kan worden opgevangen.
 

Reacties

Marie-Rose terryn schreef

Al de laatste aanpassingen en voorstellen zijn kind en vrouwonvriendelijk en sterk discrimineren

Afschaffing en vermindering onderhoudsgelden, afschaffing na echtscheiding deel van familiepensioen, aanpassingen kindergeld, verhoging creches, strengere voorwaarden onthaalmoeders, verhoging buitenschoolse opvang en inschrijving hoger onderwijs ,verlenging 45j arbeidsjaren voor volledigpensioen. Minder bejaardenopvang, minder gezinshulp.

En opvallend weinig reaktie daarop.

Ik ben65j heb 4 kinderen groot gebracht na echtscheiding, ik zou dat nu niet meer klaarspelen.

Misschien word het hoog tijd dat we de rollen omkeren, laat de mannen de komende 50j nu maar bevallen, borstvoeding geven, thuis blijven bij zieke kindjes, zorgen voor zieke of hulpbehoevende ouders, en 45j fultime werken zonder verlet en vrouwke lekker verwennen. Daar zeggen we niet nee tegen.

Lut Snellings schreef

Ik ben met jou akkoord Marie-Rose. Al die aanpassingen zijn én kind- én vrouw- én singleonvriendelijk! Het wordt hoe langer hoe moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

Reageer