Vasten en het sneeuwklokje

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
De sneeuw is ontdooid. De maskers van carnaval zijn afgeworpen. En onze ogen vangen de eerste sporen van de lente: paarse krokussen en dappere sneeuwklokjes. Ze priemen door het gure heen en nodigen ons uit om hetzelfde te doen.
 

Vandaag is het Aswoensdag. Het begin van de Vasten. Tijdens deze veertigdagentijd kunnen we ons laten inspireren door het sneeuwklokje.

Net zoals het sneeuwklokje, kunnen we proberen ons kopje uit de grond te halen. Alert zijn voor de pijn en noden in en rondom ons. Net zoals het sneeuwklokje, kunnen we proberen de eerste zonnestralen toe te lachen. Ontvankelijk zijn voor de ware schoonheid in en rondom ons. Net zoals het sneeuwklokje, kunnen we proberen witte blaadjes van hoop in de wereld te brengen. Geloven dat we zelf een mooi solidair beestje zijn.

Onthechting, soberheid en solidariteit. Het zijn belangrijke elementen van de Vasten. Hoe dat te vertalen naar jouw dagdagelijkse praktijk? Daar zijn geen vaste voorschriften voor. Je kan de Vasten op wel duizend verschillende manieren beleven. De voorbeelden zijn eindeloos: iedere dag 30 minuten stilte voor jezelf inlassen, internetvrije dagen houden, minder TV kijken, geen alcohol of frisdrank drinken, vlees van het menu schrappen, het 40 dagen zonder auto doen, goede daden verrichten,... Wie geen inspiratie heeft of het dit jaar graag eens over een andere boeg wilt gooien, vindt via de volgende linken leuke ideetjes.

Wil je je tijdens de Vasten graag geestelijk bezinnen? Ga je graag in mooie teksten op zoek naar de essentie of de magie? Dan vind je beslist voeding op de onderstaande bronnen.

Vastnemen, vasthouden, vastklampen

Vastnemen, vasthouden, vastklampen,
Vaststaan, vastlopen, vastrijden
Vasthechten, vastspelden, vastspijkeren.
Onze taal is rijk om aan te tonen
Hoe wij in allerlei situaties
Erin slagen om mens en wereld
Aan ons denken en doen vast te binden

Vastentijd
Is die tijd nemen om houdingen
Die krampachtig zijn geworden
Wat te lossen.

Vastentijd
Is die houdingen zuurstof geven
Om zich aan te passen aan
Nieuwe wijzen van samen leven.

Vastentijd
Is 40 dagen lang
Laten horen, zien en voelen
Dat loslaten bevrijdend kan zijn

Antoon Vandeputte

Femma duimt dat je in de Vastenperiode verborgen schatten op het spoor mag komen. Proef de volgende weken met je volle aandacht van het leven en voel de lente diep in jou ontluiken! Ik kijk al hoopvol uit naar Pasen en een veld vol sneeuwklokjes...

Reageer