Vaderschap is geen interimjob

8 juni 2013. - Het opiniestuk 'Vaderschap is geen interimjob' verscheen in De Standaard

Of carrièremannen net zozeer ploetervaders zijn als vrouwen die carrière en gezin proberen te combineren? Met die vraag belde Humo afgelopen week onder meer aan bij Patrick De Maeseneire, de ceo van Adecco. De Maeseneire is niet bepaald een ploetervader. Hij is nooit van plan geweest om de kinderen op te voeden, zei hij. Behalve één weekje vakantie en een paar bezoekjes per jaar spendeert hij bitter weinig tijd met zijn kinderen. Werken, daar draait het bij hem om.

Beste Patrick, indien dat uw persoonlijke keuze is en u er vrede mee hebt, dan heb ik daar respect voor. Maar hou die mening dan ook voor uzelf en ga niet aan andere vaders verkondigen dat 'vaders moeten werken en zich zo weinig mogelijk moeten bemoeien met het huishouden en de opvoeding van de kinderen'. Zo'n uitspraak doet me ernstig twijfelen of er überhaupt wel een vader in u schuilt. Puur biologisch gezien, een uitgangspunt dat u zelf in uw redenering gebruikt (zoals bij de uitspraken over het feit dat zorgen typisch vrouwelijk is), spreken de bewijzen in uw voordeel. U weet wel, die twee volwassen koters van u die hier op aarde rondlopen, eentje van de mannelijke en eentje van de vrouwelijke kunne.

Zelf kies ik ervoor, en hopelijk met mij vele vaders, om toch een actieve rol te spelen in het leven van mijn kind(eren). Vader zijn is voor mij meer dan een zaadje planten. Het is een actieve rol spelen in het leven van je kind, raad geven, luisteren en samen spelen. Ik zou het ook maar weinig respectvol vinden tegenover mijn vriendin om het huishouden en de opvoeding in haar schoenen schuiven. Een kind maak je met twee, het is niet meer dan logisch dat je met twee de verantwoordelijkheid om te zorgen opneemt. Zo verdeel je beiden de lasten en lusten die het ouderschap met zich brengt. En zo heb je beiden gelijke kansen om actief te zijn op de arbeidsmarkt en een sociaal leven te onderhouden.

Bovendien lijkt uw keuze economisch gezien ook niet de beste. U bent toch de man die geregeld verkondigt dat de concurrentiekracht van België tanende is? Wel, hoe denkt u dat op te lossen als u vrouwen verhindert om hun talenten ten volle op de arbeidsmarkt in te zetten, door de moeilijke combinatie van arbeid en gezin op hen af te schuiven? U zegt dat uw dochter voor haar derde master studeert. Meisjes zijn vandaag gemiddeld hoger opgeleid dan jongens. Laten we dat talent alstublieft niet verspillen door hen terug naar de haard te sturen.

Jeroen Lievens, beleidsmedewerker bij Femma

Reageer