Vaders, waar blijft jullie sterke vaderbende?

{$items.title}

Afgelopen week mochten we met enkele Femma’s op visite bij de federale minister van Werk, Kris Peeters. We vonden het erg fijn dat hij ons wilde ontvangen. Onder het genot van een Nespresso luisterde de minister maar liefst 1 (!) uur naar onze visie over de combinatie van arbeid en zorg. Omdat een realisatie van al onze plannen er deze legislatuur niet inzit (smiley), braken we tijdens ons onderhoud een lans voor 1 maatregel waar hij mee zijn schouders onder kan zetten: het verplichten van het vaderschapsverlof. De verplichting kost niets vermits elke vader nu al het onvoorwaardelijk recht heeft om zijn vaderschapsverlof van 10 dagen op te nemen. De overheid moet dus in dit budget voorzien. De verplichting ontslaat vaders van mogelijke discussies met en druk vanwege hun baas om het verlof niet op te nemen. En met de verplichting geven wij als samenleving een signaal dat ‘vaderen’ net als ‘moederen’ belangrijk is.

Waar blijven de vaders?
Maar waarom zijn het tot nog toe alleen vrouwen en vrouwenorganisaties die we horen in het, naar mijn mening, nog erg marginale maatschappelijke debat hierover? Waarom zijn het alleen vrouwelijke parlementsleden die ijveren voor het vaderschaps- en het ouderschapsverlof? Waar blijft, met andere woorden, de stem van de vaders?

Vitale vaders
Bij onze Noorderburen roeren de vaders zich wel. Www.vitaldady.be noemt zich ‘de vadersite van Nederland’. Je vindt er inspiratie over vaderschap voor en door vaders. Vaders bloggen er over de armetierige vaderschapspolitiek die de Nederlandse overheid voert, houden onderzoeken over vaderschap in het oog en geven vaderschapstips  voor alle kinderleeftijden. Ze noemen zich een ‘sterke vaderbende’. Wauw!, dacht ik. Dat moeten wij hier ook hebben. Een sterke vaderbende die opkomt voor vaderrechten.

Vaders, verenig u!
Vandaar deze oproep: vaders verenig u. Laat het strijden voor jullie positie niet alleen over aan vrouwen. Steeds meer onderzoeken wijzen uit hoe belangrijk vaderen is: voor jullie, voor jullie kinderen, voor moeders èn voor de samenleving. 
In afwachting blijven wij nog even aandringen bij minister Peeters, onder andere met dit artikel dat 10 goede redenen aanhaalt waarom vaders vaderschapsverlof zouden moeten nemen.

Bron foto

Reacties

Kwak schreef

Ik vind het nogal (excuseer mij het woord) 'paternalistisch' om in plaats van vaders zelf te gaan bepalen of ze vaderschapsverlof moeten opnemen of niet. Dat lijkt mij iets waar die met hun partner zelf wel uitkomen... De mogelijkheden zijn er. Zouden jullie het fijn vinden als aan moeders ook een heel aantal dingen worden 'opgelegd' in termen van 'het is goed voor jullie, het is goed voor jullie kind, het is goed voor de vader'?

Sofie schreef

Als ik me niet vergis, zijn moeders (die zelf het kind dragen) verplicht 1 week prenatale rust en 9 weken postnatale rust te nemen.

Carlos Vantieghem schreef

Ik denk nog steeds, dat we in een democratische samenleving leven en dat niemand verplicht is om het vaderschapsverlof al dan niet op te nemen. Een beetje vrijheid a.u.b

Liesje schreef

En waar is de vrijheid van de moeders dan Carlos?

Je kiest samen voor een kind, dus de zorg is ook voor beiden, niet?

En de baby wordt er alleen maar beter van.

Reageer