TTIP: een gewaarschuwde vrouw is er twee waard!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Meer en meer mensen verzetten zich tegen TTIP en CETA. Gemeentes verklaren zich TTIP-vrij, tientallen Belgische  organisaties vormen een gezamenlijk front en overal  in Europa komen mensen op straat. Op 22 september kunnen de Europese overheden echter het eerste trans- atlantische handelsakkoord, CETA, goedkeuren. Dat laten  we niet zomaar gebeuren!  Daarom komen we op 20 september op straat, in Brussel. Meer info over de manifestatie en het platform Stop TTIP vind je hier.

Wat is het probleem?
TTIP staat voor Transatlantic Trade and Investment Partnership. TTIP is een handelsverdrag waarover de Europese Commissie sinds 2013, namens alle lidstaten van de EU, onderhandelt met de Verenigde Staten. CETA is de Canadese versie van TTIP en staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Als ze er komen, zullen TTIP en CETA de grootste handelsakkoorden zijn die ooit zijn afgesloten. TTIP en CETA zijn zeer ambitieus en gaan veel verder dan ‘traditionele’ handelsverdragen die zich vooral importheffingen en handelstarieven richt. TTIP en CETA gaan daarentegen vooral over het gelijktrekken van verschillen in wetgeving en standaarden tussen de VS, Canada en de EU. Daardoor zullen we de vaak lagere standaarden die in de VS en Canada gelden, op het vlak van o.a. arbeid, milieu, dierenwelzijn, privacy en consumentenbescherming, in Europa accepteren.


Even inzoemen op de gevolgen voor de vrouwen
TTIP en CETA bedreigen de werkgelegenheid voor vrouwen, omdat de verdragen de wereldwijde loonconcurrentie aanwakkeren en vakbondswerking tegengaan. Dat speelt vooral in het nadeel van vrouwen met een lage scholing en/of onvaste contracten. De textielsector staat voorop: liefst tweederde van de jobs worden uitgevoerd door vrouwen, vooral in het Zuiden.
TTIP en CETA verlengen de patenttermijnen voor grote farmabedrijven, hetgeen met name levensreddende geneesmiddelen in de openbare gezondheidszorg duurder maakt, alweer een opdoffer die in grotere mate vrouwen (in precaire jobs) treft.
Jobverlies door TTIP en CETA betekent in de praktijk dat meer zorgverstrekking wordt afgewenteld op onbetaalde huisarbeid, die voornamelijk vrouwen doen.

Meer weten over TTIP?
Hier vind je alvast een handige brochure.

 

 

 

Bronnen: www.stopttip.be; https://ttip-referendum.nl/wat-is-het-probleem/; http://www.globaljustice.org

Reacties

Joost schreef

krijgt veel te weinig aandacht, goed dat jullie dit schrijven!

Reageer