Tips om je calorie-inname te beperken

{$items.title}

Met een gezonde eet- en leefstijl hou je je energiebalans onder controle. Gezond eten betekent niet automatisch minder eten en je favoriete recepten van het menu schrappen. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken. Wie volhoudt, zal niet alleen ondervinden dat vele kleintjes een groot maken maar ook dat alle beetjes helpen.

• Neem 3 maaltijden per dag, te beginnen met een goed ontbijt. Met een gevulde maag laat je je minder snel verleiden door caloriebommen zoals snoep of snacks. Maaltijden overslaan, resulteert meestal in de hele dag door knabbelen. Je verliest zo al snel het zicht op wat je over een hele dag eet. De eindsom is meestal een onevenwichtig samengestelde dagvoeding en op termijn wat extra kilo’s erbij.
• Een nonchalant gebruik van vetrijke voedingsmiddelen, allerhande zoetigheden en alcoholhoudende dranken levert ons al snel veel meer calorieën dan we nodig hebben. Idem dito als we systematisch voor een tweede portie gaan of altijd kiezen voor het ‘kingsize’-formaat. Wat het lichaam niet verbruikt, slaat het op als reservevet.
Groenten en fruit zorgen voor frisse knapperigheid, voor vitaminen, mineralen, vezels, en ze bevatten maar weinig calorieën. Perfect voor een lijnvriendelijke voeding. Breng met verschillende groenten kleur op je bord en volg de seizoenen: de beste en meest natuurlijke manier om te variëren.
• Een portie rauwkost levert amper 11 kcal. Doe je er een eetlepeltje mayonaise bovenop dan komen er zo’n 185 kcal bij. Wees zuinig met dressings en vinaigrettes. En wat dacht je van een lekkere groentecoulis als saus? Neem een portie groenten naar keuze (bv. tomaten, paprika’s), eventueel wat verse kruiden en mix de ingrediënten tot een gladde saus.
• Eet meer groenten en fruit, ook als tussendoortjes. Een uitstekende keuze want arm aan calorieën maar boordevol gezondheid.
Gekookte aardappelen en brood in normale hoeveelheden zijn geen dikmakers. Integendeel, ze zorgen voor een gevuld gevoel zodat je weinig behoefte hebt aan calorierijke lekkernijen tussendoor. Geef de voorkeur aan gekookte aardappelen (in de schil gekookt mag ook), bruine rijst of volkoren pasta. Sausen en gefrituurde gerechten in overmaat en al te veel beleg op het brood zijn wel dikmakers.
• Vervang volle melkproducten door magere of halfvolle melkproducten.
• Bepaalde soorten vlees zoals rosbief, kippenborst, mager kalfsvlees en een varkensmignonnette bevatten nog geen 2 g vet per 100 g en zijn dus mager. Zij passen dan ook perfect in een lijnvriendelijke gezonde voeding. Let evenwel op de portiegrootte (± 100 g per dag) en de bereidingswijze. Bak vlees of vis altijd in een pan op maat. Anders moet je te veel bereidingsvet aan de pan toevoegen om aanbranden te vermijden. Gepaneerde producten slorpen veel vet op waardoor zij ook meer calorieën aanbrengen. Vervang vlees 1 tot 2 keer per week door vis.
• Een eetlepel bereidingsvet per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd volstaat. Je kan extra vet uitsparen door te grillen, te pocheren, te stomen of verschillende ingrediënten samen te laten garen in papillot.
• Als je tot slot ook wat meer lichaamsbeweging tracht in te bouwen, zal je je nog sneller opnieuw fit en gezond voelen. Door meer te bewegen ga je er ook veel beter en vooral ook slanker uitzien.

GOED OM TE WETEN...

Op smaak brengen van je gerechten met…
• citroen, aromatische kruiden en specerijen: 0 kcal
• een eetlepel olie (10 g) (ongeacht de soort): 90 kcal
• een eetlepel room (12 g) (35 % vet): 40 kcal
• een eetlepel lightroom (5% vet): 10 kcal
• een eetlepel zure room (24 g): 94 kcal
• een eetlepel boter (18 g): 134 kcal
• een eetlepel halfvolle boter: 70 kcal
• een eetlepel magere yoghurt (25 g): 13 kcal
• een eetlepel mayonaise: 185 kcal

Aardappelbereidingen
• Een portie (200 g) gekookte aardappelen: 150 kcal
• Een portie gekookte rijs of deegwaren (zonder saus): 260 kcal
• Een portie gebakken aardappelen: 280 kcal
• Een portie aardappelkroketten (ongeveer 7 middelgrote stuks): 460 kcal
• Een portie frieten: 500 kcal

(bron: www.gezondheid.be)
 

Reacties

beernaert anita schreef

beste

ik maak regelmatig cake ,natuurlijk is dit een bom aan suikers , ik zou die vervangen met dieetsuikers ,maar je mag daarvan maar enkele gr gebruiken ,kunnen mijn receptjes dan nog kloppen nu is dat 250 gr en met dieetsuiker nog 15gr graag meer info hierover

Krista Kindermans schreef

Hallo Anita,

Een alternatief is het gebruiken van "Stevia" van Pure Via (vb. bij Colruyt). Het bevat geen Kcal en je gebruikt de helft van de hoeveelheid suiker in het recept. vb. voor een cake 200 g= 100g Stevia. Het is te koop in zakjes van 250 g.

Janssens Marie schreef

Graag had ik ook recepten met stevia bekomen, wij hebben graag 's avonds bij ons tas thee een zoet hapje.

wellens schreef

Ik gebruik voor mijn wafelbeslag en galletjes 1/3 Tagetese van het merk Damhert. Deze dieetsuiker laat volgens mij geen vreemde smaak na zoals stevia.

Anita schreef

Bedankt voor deze reacties

Deze recepten zijn goed voor iedereen ,graag nog meer recepten zoals confituur en yoghurt met stevia

Ik maak nog maar recent yoghurt en had graag meer recepten daarvan ,nu is het enkel gewone witte ,maar heb geprobeerd met chocolade en hij is bitter echt niet te eten ,maar blijf proberen ,jammer van mijn testpersonen want hun gezicht trekt nu en dan eens ,t is soms mooi om te zien

Dus allen help mij !!

Reageer