Terug naar school : boeken origineel kaften doe je zo

{$items.title}

Het nieuwe schooljaar komt er aan, dus voor sommigen onder ons ook het kaften van de boeken. Voor de meesten onder ons geen favoriete bezigheid. Voor mij was dit ook maar het zoveelste karweitje, tot ik geïnspireerd raakte door de mooie schriften van Brigitte.

Ze maakt van elk schrift of boek een super mooi en uniek exemplaar. Sinds vorig jaar maak ik ook enkele schriften uniek met een foto of een afbeelding. Eerst kaft ik het boek.

Zo ga ik te werk, maar er zijn natuurlijk verschillende manieren:

1. Je neemt een papier dat iets groter is dan het boek. Je vouwt het papier dubbel en legt het boek op het papier.

2. Je knipt een schuine snede tot tegen het boek zowel onderaan als bovenaan. Dan vouw je het papier terug open en plooi je de insnijding naar binnen. Ik kleef dit vast met een plakker.

3. Dan leg je het boek op het papier. Ik vouw het onderste papier tussen de laatste bladzijde van het boek en de kaft. Het boek omdraaien en de andere kant ook plooien. Daarna de onder- en bovenkant van het  onderste papier plooien, de hoekjes plooien en vastkleven. Als je het boek dicht kaft zal de kaft normaal niet te klein zijn.

4. Dan kan je eindelijk aan de versiering beginnen. Ik gebruik graag foto's om te versieren, maar je kan ook afbeeldingen gebruiken.

5. Je kan de foto's met dubbelzijdige tape vastkleven of zichtbaar met washitape. Als bescherming gebruik ik vaak ook nog zelfklevende folie, zo komen de foto's zeker niet los en blijven de schriften langer mooi.

Benieuwd of jullie nog originele manieren kennen om boeken te kaften?

Reacties

De DIY Diva schreef

Hier in Nederland hebben we al heel veel elastische kaften (van stof), dus dan plakken foto's niet zo goed ;-) Maar ik speel met de gedachten om eens zo'n kaft te gaan bewerken met de borduurmachine...

Greet Ceulemans schreef

Ik plakte altijd nog een stukje plakband over de hoekjes, zo werden die sterker want daar ging het kaftpapier eerst stuk voordien.

Reageer