Tarte tatin met een dubbele twist

{$items.title}

Of we nog een veggieblogje konden gebruiken, vroeg Caroline me.  Want ze maakte net een lekkere witlooftaart op basis van een receptje uit één van onze kookboeken en wilde dat graag delen.
Daar kunnen we toch geen nee tegen zeggen?  Smakelijk!

Een tarte tatin is een taart die omgekeerd gebakken wordt. Het deeg ligt dus bovenaan als je de taart in de oven schuift. Het traditionele recept is met appels, maar nu we allemaal in de ban zijn van de Dagen zonder Vlees maken we een heerlijke tarte tatin met witlof en zoete aardappel.  Een ideaal lunchgerecht, maar ook ’s avonds smaakt deze taart hemels.

Het recept komt uit “Verrukkelijk vegetarisch”, een uitgave van de Praktische School.

Ik gaf er een eigen twist aan door de suiker uit het originele recept weg te laten en balsamicoazijn te vervangen door rozepompelmoessap.

Als je veel tijd hebt, kunt je het deeg zelf maken. Ik ging voor de snelle optie en kocht een rol bladerdeeg in de winkel.

Let op! Deze taart maak je klaar in een volledig vuurvaste pan, want ze moet de oven in.

Wat heb je nodig?
 • 500 g witlof
 • 500 g zoete aardappel
 • 75 g boter
 • sap van een halve roze pompelmoes
 • rol bladerdeeg
 • tijm
 • peper

Als je het deeg zelf wilt maken, heb je ook dit nog nodig:

 • 150 g bloem
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 4 eetlepels water
 • zout

Deze hoeveelheden zijn voor 4 personen bedoeld, maar het kostte de echtgenoot en mij geen moeite om de taart met ons tweeën naar binnen te spelen. Ik weet natuurlijk niet of onze eetlust representatief is voor die van de doorsneevegetariër.

Hoe maak je de tarte tatin klaar?
 1. Schil de zoete aardappelen en snij ze in de lengte in plakken
 2. Smelt 25 g boter in een pan en bak de aardappelplakken op een zacht vuurtje aan beide kanten, gedurende 5 minuten in totaal.
 3. Snijd de witlofstronken doormidden en verwijder de harde, bittere kern.
 4. Smelt de rest van de boter in de pan. Stoof hierin het witlof aan beide kanten op een zacht vuurtje. Het witlof mag licht karamelliseren. Ook zonder suiker lukt dat.
 5. Overgiet met het pompelmoessap en laat kort uitkoken. Kruid met tijm, peper en zout.
 6. Verspreid de witlofblaadjes over de bodem van de pan en schik de plakken zoete aardappel boven op het witlof.
 7. (Maak het deeg: vermeng de bloem met olijfolie, water en zout. Kneed goed en rol het deeg uit.) Leg het deeg over de zoete aardappels en druk het overhangende deeg naar binnen. Zorg ervoor dat alle randen goed gesloten zijn.
 8. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
 9. Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
 10. Haal de taart uit de oven en laat even rusten in de pan. Steek de randen los en keer om op een iets grotere schaal.

Stap 10 - de tweede, letterlijke twist dus - is nogal tricky. Doe vooral niet zoals ik deed en neem bij het omdraaien de gloeiendhete steel van de pan niet per ongeluk met blote handen vast. Gebruik ovenhandschoenen, want verbrande vingers kunnen de pret enigszins bederven. Maar zelfs met licht verbrande vingers heb ik enorm genoten van deze witloftaart. En ik wed dat jij dat ook zult doen.

Smakelijk!


Tekst en foto's:  Caroline Bossu

Vergeet ook niet jouw favoriete veggierecept te delen vóór 26 maart onder deze blog.  Zo maak je kans op het boekje "Veggieburgers, balletjes en broodbeleg".

Geef je ook graag een eigen twist aan recepten en wil je je inspiratie graag delen op onze blog?  Geef dan zeker een seintje!

Reageer