Sterke vrouwen in Rekem

{$items.title}

In het kasteel van Oud-Rekem vond tijdens de paasvakantie een bijzondere tentoonstelling plaats. Ik nam samen met  5 vrijwilligers van Femma-Rekem deel aan een geleid bezoek. Dat had z’n redenen. Het leven en werk van 12 heel diverse ‘grote Rekemnaren’, 10 mannen en 2 vrouwen, werden aan het publiek voorgesteld. Onze interesse ging vooral uit naar Marie Delwaide, stichtster van de organisatie Femma en 1ste vrouwelijke burgemeester van Limburg.

Op de tentoonstelling en op www.visitlanaken.be kon je je stem uitbrengen.
En zoveel weken later: de winnaar is Marie Delwaide!

Wie was Marie Delwaide?

Bij de voorstelling van de genomineerden lezen we: “Marie Delwaide (1900-1966) werd op nauwelijks 28 jaar de 1ste  vrouwelijke burgemeester in Limburg en de 2de in Vlaanderen. Tijdens haar 10-jarig mandaat als burgemeester liet ze de jongensschool (nu kleuterschool) bouwen en gaf ze de aanzet voor de bouw van de meisjesschool (nu basisschool). Ze stimuleerde de sociale contacten door o.a. de stichting van de vrouwengilde (huidige Femma). Ze zet zich ook in voor de bevordering van de volksgezondheid en het toerisme”.

De aanstelling van een vrouw van 27 jaar als burgemeester was op 1 maart 1928 voorpaginanieuws in ‘Het Belang van Limburg’. Marie Delwaide, oudste dochter van notaris Leonard Delwaide,  werd geprezen om haar kwaliteiten: “De nieuwe Burgemeesteres van Reckheim is een jonge vrouw, begaafd met een helder en alzijdig ontwikkeld verstand, een talentvolle spreekster, een knappe sociale werkster, bezield met hoog kristelijk ideaal. Jaren lang wijdde zij hare beste krachten aan het geestelijk en tijdelijk welzijn der arbeidersvrouwen en volksmeisjes uit de Maaskant. Zij stichtte verschillende Vrouwengilden en Jeugdorganisaties voor arbeidsters en bleef steeds de ziel der weldoende inrichtingen in de streek. Haar minzaamheid en haar toewijding wonnen haar de harten van allen waarmee ze in betrekking kwam”.

Bekendste Rekemnaren

In het persbericht n.a.v. de bekendmaking van de uitslag van de stemming staat: “Marie Delwaide behaalde de eerste plaats met 15,3% van de stemmen, pater Rafaël Verbois, missionaris en geschiedkundige haalde 14,8% en bakker Zjeng Janssen, de uitvinder van de plaatselijke lekkernij, de Miserabel, behaalde een eervolle 3de plaats met 13,25%”.

Bijna 100 jaar Femma in Rekem

Marie Delwaide speelde een belangrijke rol in de emancipatie van de Rekemse vrouwen. Lang  voor ze in de politiek stapte  richtte ze o.a. de lokale Femma-groep op. Vele generaties ‘wijkmeesteressen’, ‘kernleden’, ‘bestuursleden’ en ‘vrijwilligers’ zetten haar werk met enthousiasme verder. In 2013 vierde de groep haar 90-jarig bestaan met een groots feest. Het jaarprogramma 2017 ziet er goed gevuld en aantrekkelijk uit. Elk jaar opnieuw, tijdens een lokale prikkelbeurs, kiezen de leden mee het nieuwe programma.   6 bestuursleden en 15 kernleden maken samen Femma Rekem. De spirit van Marie Delwaide blijft voelbaar. Sterke vrouwen daar in Rekem!


Foto bovenaan:  5 van links naar rechts, van boven naar beneden: Leonie, Ria, Heleen, Lily en Mia van het bestuur van Femma-Rekem

Reacties

Penders Josee schreef

Femma Rekem mag bijzonder fier zijn op deze bijzondere dame.

100 jaar geleden stond deze vrouw aan de wieg van een huidige sterke groep.

In de museumkerk Rekem is er een prachtige collage van haar.

Femma Rekem dikke proficiat en jullie blijven geloven in de kracht van bewegen!

Reageer