Sorry

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Het schooljaar is net gestart.  Femmavrijwilligers over heel Vlaanderen en Brussel komen weer helemaal in actie om duizenden activiteiten te organiseren voor vrouwen. 
En toch willen we starten met excuses.

We willen ons bij u excuseren. Sorry.
We dreigen het hier straks minder goed te doen. Minder goed voor u.

Bekijk onze bijzondere vereniging. Ooit is ze bedacht en opgetrokken om u te verrijken. En toch valt hier geen geld te verdienen. Niemand is hier voor de pure winst. Waarom komen we dan samen? Er zijn mensen, mensen met macht, die zich dat steeds moeilijker kunnen voorstellen: hoeveel het waard is om mensen te verrijken zonder directe winst. Wat ons bijeen brengt, is dat we werken aan menselijkheid.
Zijn dat grote woorden? Liever grote woorden dan kleine boekhoudkunde. We doen meer dan optellen en aftrekken. We doen aan delen en vermenigvuldigen.

Sorry dat we steeds meer boekhouders moeten worden.

Dat we steeds meer moeten meten en tellen. Alsof je de waarde van kunst of jeugdwerk kan meten. Ook in de zorg en aan de universiteit slaat die logica toe. Wie geen vier patiënten per uur behandelt, is een luiwammes. Een onderzoeker die weinig publiceert, is een slechte onderzoeker.

Velen gingen u hier voor.

Misschien zelfs uw moeder, uw grootmoeders. In deze vereniging hangt nog hun droom: meer te worden dan een nummer, een anonieme werkkracht, een brave consument. Hier leerden ze voor zichzelf denken, werden ze bevlogen wetenschappers, muzikanten, journalisten, sociaal werkers, handenarbeiders, ondernemers, mondige burgers. Dáár werd deze vereniging voor bedacht en opgetrokken: om mensen op te laden. Met kennis, cultuur, inzicht in de wereld, aandacht voor de ander. Onze rijkdom wordt gekweekt en doorgegeven in verenigingen als de onze. Ze creëren een noodzakelijk draagvlak voor een kwaliteitsvolle en solidaire samenleving.

Maar sorry, voor u kunnen we dat niet meer garanderen.

U bent nu eenmaal deel van een tijdperk waarin verkozen politici hun beleid niet langer ophangen aan zulke dromen. Een tijdperk waarin onze hang naar kennis, in¬zicht en aandacht wordt weggecijferd. Voor cultuur, onderwijs en verenigingen blijven de noodzakelijke investeringen uit. De hervorming van het onderwijs is teruggedraaid. Er zijn straks 20% minder kunstorganisaties. De verenigingen hebben het water aan de lippen. Onze zorg wordt vermarkt.

We hebben lang geprobeerd om die verarming van uw verrijking te verbergen. We zijn blijven draaien, we deden het voor u. Nu is de grens bereikt. Het zal hier steeds moeilijker worden om dezelfde kwaliteit te blijven brengen.

Sorry. Sorry voor uw portemonnee.

U betaalt een hoge prijs. U betaalt voor allerlei afspraakjes tussen grote ondernemingen en de fiscus. U betaalt voor files vol salariswagens. U hebt de banken gered. Uw geld wordt geïnvesteerd in bewapende solda¬ten op straat, in gevechtsvliegtuigen van 15 miljard euro. Dat zijn de keuzes die vandaag worden gemaakt. Sorry, maar wij begrijpen ze niet. Geloven onze politici echt dat we zo méér samenleving zullen creëren?

Sorry, dat is niet onze keuze.

Deze vereniging staat voor waarde boven winst, voor hart boven hard. Wij dromen er juist van om onze diensten en verdiensten nog meer te delen met al die mensen die hier niet zijn, omdat de drempel te hoog blijkt, of de opstapjes te laag. Ook voor hen willen we het juist veel beter doen.

Want dat is het geloof dat deze bijzondere vereniging ademt, al generaties lang: dat een open en gecultiveerde samenleving begint bij open en gecultiveerde mensen. Bij samen leren, zorgen, beleven en doorgeven.

Als u daar ook nog in gelooft, lees deze boodschap dan voor op alle andere plekken waar de grens is bereikt. Wij hebben één grote kracht: wij geloven wél nog in delen en vermenigvuldigen.

Deze brief komt er op voorzet van Hart boven Hard
Ook jij kan de boodschap van waarde boven winst mee verspreiden

Besparingen op onderwijs, cultuur, zorg, buurtwerk, armoedeverenigingen, jeugdhuizen, en ga zo maar door. Wat ons verbindt wordt weggecijferd. Is in jouw school, universiteit, cultuurhuis, vrijwilligersvereniging, zorginstelling ook de grens bereikt? Dan hebben we een brief voor jou, om bij het begin van het werkjaar luidop voor te lezen aan de mensen voor wie je je dagelijks inspant. We hopen dat hij weerklinkt over het hele land, op alle plekken waar onze belangeloze investering in menselijke rijkdom dreigt te verarmen. ‘Sorry, we dreigen het hier straks minder goed te doen. Voor u.'
Wij blijven even vurig geloven in investeren in wat ons rijk maakt. Samen staan we sterk. Verspreid de boodschap van waarde boven winst! Lees en download de brief hier en lees 'm voor.


 

Reacties

Marie-Jeanne D'hont schreef

Ik was tot tranen toe bewogen, al die nare dingen die ons overkomen en dan zeggen jullie "sorry". Dat bewijst voor mij dat er nog mensen zijn die om ons geven zonder er iets voor terug te willen, al diegenen die zich voor Femma inzetten : een hartelijke "dankjewel" .

We zullen er samen met Femma voor vechten dat iedereen aan bod komt, dat we vriendelijk zijn voor mekaar en dat we een echte boodschap uitdragen : een van hart hebben voor anderen.

Dank u Femma om me te ontroeren, we worden nog door zo weinig geraakt op dit ogenblik, dank u en ik help alvast mee zodat die wrede wereld toch een klein beetje mooier wordt!!!!!!!!!

Reageer