Slotevenement Wereldvrouwenmars in Tervuren

{$items.title}

Een warme oproep om deel te nemen!

Brussel, oktober 2010. De derde editie van de Wereldvrouwenmars wordt in België afgesloten met een groots evenement in het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren (Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren). Ook KFemma roept vrouwen en mannen op om deel te nemen aan deze actiedag.
'Feest' met ons mee en kom op zondag 10 oktober 2010 tussen 10 en 18 uur naar het museum.
Op het programma: thematische ateliers, geleide bezoeken, informatie- en eetstandjes, debatten en muzikale afsluiter.

Solidariteit is en blijft broodnodig
De participanten van de Wereldvrouwenmars België - waaronder Femma- zijn ook solidair met de slachtoffers van seksueel geweld in Oost-Congo en reageren met afschuw en ontzetting op de recente groepsverkrachtingen gedurende vier dagen van vrouwen en zelfs baby’s in het dorp Luvungi en omliggende dorpen in Oost-Congo. Het systematisch en barbaars geweld van Congolese en Rwandese rebellen en ook van het Congolese leger tegen burgers en vooral tegen vrouwen en kinderen is nu al jaren een immens probleem in Oost-Congo. Precies daarom en om onze concrete solidariteit uit te drukken met de vrouwen in Congo heeft Wereldvrouwenmars Internationaal beslist om het actiejaar 2010 te besluiten in Bukavu in Zuid-Kivu. Ongeveer 1 500 vrouwen van over heel de wereld komen van 13 tot 17 oktober 2010 bijeen in deze conflictzone:

  • omdat Wereldvrouwenmars de vrouwen in Congo en Afrika wil steunen in hun gevecht tegen geweld en oorlog en voor duurzame vrede
  • omdat Wereldvrouwenmars het systematisch gebruik van seksueel geweld als een oorlogswapen aan de kaak wil stelllen: in deze vuile oorlog om macht en geld worden vrouwen, meisjes en jongens beschouwd als oorlogsbuit en systematisch verkracht en verminkt om de burgerbevolking te demoraliseren en te terroriseren
  • om de lokale en regionale vrouwengroepen en vrouwenorganisaties in Oost-Congo een hart onder de riem te steken en hun werking daadwerkelijk te steunen en te versterken in een geest van internationale solidariteit.

Ook Wereldvrouwenmars België hoopt aanwezig te zijn in Bukavu met een sterke delegatie waaronder ook veel Afrikaanse vrouwen uit de diaspora. Op zondag 10 oktober tijdens het evenement in het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren zullen we dan ook onze delegatie 'uitwuiven' en onze boodschap van solidariteit met de vrouwen in Congo en Afrika meegeven. Daarom een warme oproep aan iedereen om op die dag in het museum van Tervuren zijn of haar stem te laten horen tegen het geweld dat vrouwen en kinderen nog elke dag ondergaan in Congo en elders in de wereld.

Reageer