Sisterhood door de ogen van Nicolientje

{$items.title}

Heel even dacht ik, het hoeft niet meer. Femma medewerksters werken 30 uur nu en hebben geen tijd meer voor de blog van Nicolientje. Maar nee hoor, hier ben ik weer en zo is het goed.

Het thema van het magazine deze maand, Sisterhood, is niet zo’n makkelijke opgave. Ja, ik weet het wel! Ik ben al jaren lid van Femma en maak dus deel van een Sisterhood. Groot gezien dan. Maar wat kan ik daar nog meer over vertellen?

Mijn eerste gedachte gaat eigenlijk terug naar de jaren 1976. Neen, geen Sisterhood, maar een popgroep “Brotherhood of men” won toen het Eurovisie Songfestival. Misschien zeggen de titels “Save you kisses for me” of “Angelo” jullie meer. Zoek ze maar eens op Youtube. Maar een brotherhood is geen Sisterhood, zoveel is zeker.

1976 was ook het jaar van de geboorte van mijn oudste dochter. Een belangrijk jaar dus. Maar door omstandigheden moest zij 11 jaar wachten op een zusterke. Zo kon ze beginnen aan haar Sisterhood en wees maar zeker dat lukt best. Twee handen op één buik zijn ze, mijn dochters Sylvia en Kristel. Ze wonen dan ook dicht in elkaars buurt. En dat maakt alles wat makkelijker. Sisterhood vertaal ik als: behoeden, bewaken van je zuster. En dat doen ze. Elk van hun kant.

Ikzelf heb geen zuster. Wel een broer, maar dat is niet hetzelfde. Ik kan er dus niet over meepraten. Of toch ? Kan een vriendin, een fibro lotgenootje, aanvoelen als een zuster? Mijn man vindt van wel. En hij heeft dikwijls gelijk. Sisterhood dan maar. Kan je met een man ook een gevoel van Sisterhood aanvoelen. Dat denk ik ook. Zusterlijk delen en broederlijk opeten zeiden wij als kind.  Zolang er maar sprake is van diepe verbondenheid. 

Sisterhood tussen vrouwen kan alleen maar ontstaan als de concurrentiestrijd staakt. Want geef toe. Die is altijd aanwezig. Zet 2 vrouwen samen en lap, daar gaan we. Jij doet dit zus of zo, maar ik doe het wel even beter. Opvoeding van de kinderen, de relatie, het koken, de vakanties, zelf de grote schoonmaak. Het komt allemaal aan bod. Die doet dit, en die kan dat, en ik…ik…ik…kan dat niet. Uit de weg hiermee. Anders is er geen diepe verbondenheid.

Het leven is geen strijd. Wat je doet is goed. Doe het zoals je het zelf ziet. Of wil. Dan geef je Sisterhood een kans. Een gevoel van bescherming, van samenwerken, van diepe verstandhouding.
Van… op dezelfde golflengte zitten.

Vorige week was het Wereldvrouwendag. Ja, er gingen weer mopjes rond op de sociale media. Mannen zeggen op die dag dan makkelijk: "Laat het koken en kuisen maar even zo vandaag. Je kan het altijd morgen nog wel doen." Op die dag voelen we ons misschien ietsje meer verbonden met alle leden van het vrouwelijk geslacht. Het gaat zo’n beetje zoals met de klimaatbetogingen. Gaan ze in de kiem worden gesmoord of gaan ze wereldwijd ? Wie zal het zeggen.

Vrouwen op aarde, verenig U. Sisterhood is powerful. Kom samen op voor jullie rechten.

Mijn bladje is vol geraakt. Ik neem hier weer afscheid tot volgende keer. Misschien schrijf ik niet altijd meer volgens het thema van het Femma magazine. We zien wel wat er komt. Mijn vaatje is nog bijlange niet leeg.

Powervolle groetjes van Nicolientje.

Reacties

Rita schreef

Tof artikel Nicole, ik heb een zus en die verbondenheid is er volledig. Je hebt de gepaste woorden gebruikt.

Godelieve De Cock schreef

Ik heb nog vier zussen en we vieren samen dikwijls onze verbondenheid.

Ik heb mij ook altijd goed gevoeld tussen de vrouwen van een vereniging.

Die engelse termen zijn wel niet aan mij besteed. Ik heb het liever gewoon in het vlaams.

Maar ik ben ouderwets op dat gebied. Zussen onder elkaar, veel mooier . Vind je ook niet.

Nog veel plezier met je lieve kinderen. Ik vind je teksten altijd heel plezant om te lezen. Doe zo voort.

Godelieve

Reageer