#SELFCITYghent

{$items.title}

De stad van morgen maken we zelf

Bewonersinitiatieven, protestgroepen, burgercollectieven,… Ze behoren stuk voor stuk tot wat we SelfCity noemen. Groepen van mensen die zich samen inzetten voor hun buurt, voor hun stad en niet (langer) wensen te wachten op de overheid of grote instellingen. Ze nemen zelf het heft in handen.

Waarom doen ze dat en wat vertelt dit over onze hedendaagse samenleving? Welke drempels ervaren deze groeperingen? En tot wat is de zelforganiserende stad in staat? Tijdens SELFCITYGHENT brengen drie gasten een inspirerend verhaal mee uit het buitenland, waarna gastvrouw Tine Hens hen meeneemt in gesprek met Tine De Moor, Dirk Holemans,...

Inspirerende verhalen van...

FLATPACK DEMOCRACY – Peter MacFadyen (UK) - Het slaperige Britse stadje Frome was enkele jaren terug het toneel van een ware politieke revolutie. De Independents for Frome kaapten er tijdens de lokale verkiezingen alle zetels weg onder de neus van de klassieke partijen. Onafhankelijke politiek, geen partijprogramma of -kleur, maar een doorgedreven participatieve democratische werkvorm. Bedenker Peter MacFadyen schreef zijn ideeën neer in Flatpack Democracy – A DIY Guide to Creating Independent Politics.

TRANSITION BERGEN – Lars Ove Kvalbein (Noorwegen) – In het Noorse Bergen bouwen burgers al jaren samen aan een ecologische, duurzame en werkbare omgeving. Ecologische uitdagingen worden er lokaal en van onderuit getackeld. Het Transitienetwerk telt intussen 15 deelnemende stadswijken en bundelt projecten op het vlak van voedsel, energie en mobiliteit. Co-founder Lars Ove Kvalbein brengt dit inspirerende verhaal mee naar Gent.

AMSTERDAM SHARING CITY – Samantha van den Bos (Nederland) - Deeleconomie als aanjager van de duurzame stad. Daar is het voor Amsterdam Sharing City om te doen. Als eerste Europese Sharing City wil Amsterdam de opportuniteiten van de deeleconomie gebruiken om stappen voorwaarts te zetten rond duurzaamheid, sociale cohesie én economische activiteit.

ANTWERPEN AAN 'T WOORD - Koen Wynants (België) - Koen is drijvende kracht achter Antwerpen aan 't woord, een groep die aan de slag gaat met participatieve leerexperimenten en ervan overtuigd is dat de stad een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Panelgesprek met:

Tine De Moor – Deze prof.dr. aan de Universiteit van Utrecht plaatst in haar onderzoek collectieve actie en the commons tegen een historische achtergrond. Zij voorziet ons graag van een streepje duiding. Ze is bovendien erg begaan met mobiliteit in haar thuisstad Gent.

Dirk Holemans – Als coördinator van Oikos, onafhankelijke denktank voor sociaal-ecologische verandering en auteur van “Vrijheid en zekerheid - Op weg naar een sociaal-ecologische samenleving” doet hij graag mee zijn zeg over wat ‘de mensen’ kunnen betekenen voor het vorm geven van de samenleving.

Tine Hens – Freelance journaliste die door Europa op zoek ging naar hoe de wereld er na het kapitalisme zou kunnen uitzien. Haar ervaringen publiceerde ze in het boek Het klein verzet. Zij treedt op als gastvrouw en ontvangt met verve de schare boeiende sprekers uit binnen- en buitenland.

Voorafgaand aan SELFCITYGHENT, om 18:30 in de Foyer Theaterzaal: de uitreiking Georges Allaertprijzen door stichting MoRO. Lees meer.

#SELFCITYGHENT

Datum:  woensdag 9 november 2016
Locatie: VOORUIT Kunstencentrum (Gent, BE)
Startuur: 20u00
Tickets: gratis mits reservatie

Meer informatie en reservatie

Een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit

Reageer