Schrikkeldag: extra tijd voor onbetaalde arbeid

{$items.title}

We hebben het aan Julius Caesar te danken dat we om de vier jaar een dagje meer in het jaar tellen.  In het jaar 46 voor Christus hervormde de man de Romeinse kalender. Omdat een zonnejaar 6 uren langer duurde dan een kalenderjaar paste hij daar een mouw aan door om de vier jaar een schrikkeldag in te lassen. Niet geheel feilloos zo bleek. Om een lang verhaal kort te maken, het was uiteindelijk paus Gregorius XIII die in 1582 met de invoering van de Gregoriaanse kalender alle onvolmaaktheden corrigeerde. Vandaag leven wij in het jaar 2016 en 29 februari staat weer op de almanak. 

Wat een luxe, zomaar een dagje extra! Dat laten we bij Femma niet onbenut. In onze dagelijkse ijver voor een leefbare combinatie van arbeid en zorg is er immers één constante: TIJD!

We raken hier een gevoelige snaar, want TIJD is voor Femma een te koesteren kostbaar goed.

Wij Femma’s dromen van een samenleving die doordacht met tijd van vrouwen en mannen omspringt. Waar we een gezond evenwicht vinden tussen betaalde en onbetaalde arbeid, tussen werken en zorgen. Wij geloven dat vrouwen en mannen meer tijd en kansen moeten krijgen om naast betaalde arbeid ook die andere aspecten van het leven aandacht te geven. Meer tijd hebben om te kunnen zorgen, om vrijwilligerswerk te doen, om ons te ontplooien, om te leren… Dit is een belangrijk aspect van levenskwaliteit.

Helaas verloopt voor velen de combinatie van betaalde arbeid en zorgarbeid niet vlekkeloos. We hunkeren ernaar om de verschillende rollen die we opnemen beter op elkaar af te stemmen. Professionele arbeid is dominerend aanwezig in onze tijdsbesteding. We werken hard, maar ons welzijn hangt van meer factoren af. We willen ook kansen om actieve burgers te zijn en tijd om te zorgen.

Op maandag 29 februari voegen we de daad bij het woord en nemen we TIJD voor zorgarbeid.
Femma beroepskrachten krijgen de ruimte om het overgewaardeerde (betaalde) werk neer te leggen en zich te richten op andere facetten van het leven die ook aandacht verdienen.

Bijvoorbeeld: 

  • Femmavrijwilligers helpen bij een activiteit
  • Jonge mama’s bijstaan in de zorg voor de kinderen
  • Hulp bieden op het spitsuur van een jong gezin
  • Voorlezen voor een bejaarde in het tehuis
  • Een zieke verzorgen
  • Koken voor een alleenstaande
  • Voor- of naschoolse opvang doen in een school
  • Enzovoort

Heb jij een geniaal idee voor een nuttige dagtaak?
Heb je weet van zorgprojecten op zoek naar hulp?

Laat het ons vóór 22 februari weten in een reactie op deze blog of via mail naar communicatie@femma.be.  Dan zetten we alle voorstellen op een rijtje en maken we een selectie.

Benieuwd waar onze Femma medewerkers op 29 februari aan de slag gaan om zorgarbeid de verdiende aandacht te geven?   Wordt vervolgd!


 

Reacties

DE LEEMANS Hilde schreef

Het Roerhuis

-is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van volwassenen met een mentale en/of meervoudige beperking.

-biedt ondersteuning op maat bij het wonen en/of zinvolle dagbesteding rekening houdend met de mogelijkheden.

Brusselsestraat 141 A,

B-3000 Leuven

Lieve schreef

Ik heb zelf een hoop strijk die hier al maanden ligt... (er zijn andere prioriteiten in het leven van een single dertiger ;) Maar mooier nog: ik denk er al weken aan om mijn moemoe een bezoekje te brengen in het rusthuis. Maar da's op 1,5 uur reizen met het openbaar vervoer, en dus niet zo evident. Een Femma-madam die haar dag zou willen opfleuren met een bezoekje en -wie weet- wel een pateeke? (daar is ze zot van!) :)

Imelda schreef

Tof initiatief ...

Ik dacht meteen aan twee zorgcentra, waar ik min of meer rechtstreeks bij betrokken ben :

enerzijds dacht ik aan Blijdorp, Buggenhout. De zoon van mijn zus wordt daar opgevangen. Op die dag houdt het "Platform Werk de WachtlijstenWeg" daar een actie : "Je mag in mijn schoenen komen staan..."; Misschien kan men daar nog wel wat hulp gebruiken;

Anderzijds werkt mijn dochter bij EigenThuis in Grimbergen. Bij Eigen Thuis vinden mindervaliden een thuis. Ik stuurde het voorstel van Femma door en kreeg deze reactie :

Fijn Idee. We hebben twee ideetjes:

- de ramen van Et kunnen zeker een poetsbeurt gebruiken.

- een volgend idee is om met enkele bewoners de pijnpunten in de toegankelijkheid in Grimbergen in kaar te brengen.

Concreet betekent dit dat met een aantal bewoners van ET naar het centrum van Grimbergen wordt gereden en bekeken wordt waar er problemen zijn met de rolstoeltoegankelijkheid . Deze elementen worden op foto gezet en op papier en daarna doorgegeven aan de gemeente. Mogelijks kan inde voormiddag vb van 10 tot 12 naar buiten gegaan worden om in de middag alles in kaart te brengen. Wat ook kan is dat in de namiddag men op toer gaat en we zelf alles in kaart brengen.

San Cooreman (Familiehulp) schreef

Wat een leuk initiatief! Jullie zijn van harte welkom in de kinderdagverblijven De Speelboom en de dagverzorgingshuizen NOAH van Familiehulp! Ik bezorg jullie de verschillende locaties waar we gevestigd zijn in Vlaanderen.

Liesje schreef

Bedankt voor alle voorstellen!

Helaas kunnen we niet op alles in gaan. We kozen diverse initiatieven en gespreid over Vlaanderen.

Je hoort er binnenkort meer over!

Reageer