Schotland, het land van de mannen in rokjes

{$items.title}

Schotland the brave… Schotland een adembenemend land van mythen en legenden… land van glens en lochs!  Met deze reis van Femma Vrouwenreizen ga je op een onvergetelijke ontdekkingstocht door wondermooie landschappen, langs mysterieuze meren en doorheen  prachtige valleien.  Je ontdekt een rijk historisch erfgoed en natuurlijk ook de Schotse tradities van tartans en doedelzakmuziek!

5 weetjes over de Schotse kilt

De Schotse mannen in rokjes kent iedereen, maar weet je ook van waar het gebruik komt en wat er zo typisch aan is?

De traditie
De traditie van de kilt gaat zeker terug tot de zestiende eeuw,.  Schotse strijders beschermden zich in de barre Highlands (het noordelijk deel van Schotland) tegen de weersomstandigheden met een lang stuk wollen stof. Die drapeerden ze om hun lijf waarbij het onderste deel als een rok gedragen werd en met een riem op zijn plaats gehouden. Het bovenste deel werd over de schouder geworpen, of over het hoofd getrokken als beschutting tegen de elementen. ’s Nachts kon de kilt als deken worden gebruikt.

De ruitjes of beter: de tartan
Het geweven patroon van horizontale en vertikale strepen noemt men de 'tartan'. Sommige tartans worden geassocieerd met bepaalde regio's, later claimden ook de beruchte Schotse clans hun eigen motief. Maar intussen zijn er ook heel wat moderne varianten zonder historische betekenis. Er zijn meer dan 300 verschillende tartans voor op zo’n kilt.

De sporran
Het typische tasje vooraan de kilt is een sporran.  De reden waarom een sporran gebruikt werd, is omdat een traditionele kilt geen zakken heeft. En bovendien voorkomt die sporran dat de stof aan de voorkant opwaait en zo het grote geheim onthult. 

Ondergoed of niet?
Want de traditie wil dat er onder de kilt geen ondergoed wordt gedragen. Anderen zeggen dan weer dat het wel kan bij dans of sport, bijvoorbeeld bij de Highland games.  Je kunt het natuurlijk altijd vragen, maar of je een antwoord krijgt!?  Misschien hopen dat de wind van achter komt?  Want daar zorgt de sporran niet voor tegengewicht.

De kousen
En om de aandacht van het ondergoed af te leiden, nog een weetje over de kousen. Ook de kousen draag je niet zoals je wil bij zo’n kilt.  Draagt men de kilt casual, dan horen de kousen afgestroopt te zijn. Wil men schitteren op een gala of een andere gelegenheid, dan moeten de kousen opgetrokken te zijn.

Deze weetjes vond ik gewoon op het www. Natuurlijk is de beste manier om de echte tradities met alle details te weten te komen, het gewoon ter plekke te gaan vragen.
En dat kan op deze prachtige reis van 22 tot 29 mei 2016 met Femma Vrouwenreizen.

Eerst meer info?

Trek dan op 28 februari 2016 vanaf 13u naar Mechelen voor Femma’s reiscafé.  Dan hoor je meteen van medereizigers én de reisbegeleidster wat je van zo’n reis mag verwachten.

Tot dan!

 

Reageer