Rust vinden in een drukke wereld

{$items.title}

Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt. De titel sprak me meteen aan. Het feit dat het boek geschreven is door een boeddhistische monnik die studeerde en doceerde in Amerika, maakte me nog nieuwsgieriger naar inhoud en auteur. En dus bestelde ik het kleinood – klein formaat en mooi ingebonden – heel toegankelijk geschreven, met hier en daar een kleurrijke tekening.    

In de inleiding stelt Haemin zelf het boek voor: ‘Het boek heeft acht hoofdstukken waarin verschillende aspecten van het leven aan bod komen – van liefde en vriendschap tot werk en ambities – en de manier waarop mindfulness daarbij kan helpen. (…) Elk hoofdstuk begint met een beschouwing , gevolgd door een reeks korte boodschappen: woorden van advies en wijsheid, rechtstreeks aan jou gericht, om een voor een over na te denken, nog eens na te denken en te onthouden, zodat ze bij je zijn in momenten van onrust of vertwijfeling en je eraan herinneren dat je niet alleen bent. (…)’

Herkenbaar en verrassend

De thema’s die Haemin behandelt zijn: rust, mindfulness, passie, relaties, liefde, het leven, de toekomst, en spiritualiteit. Ik wist bij aanvang niet wat ik eigenlijk verwachtte. Maar wat mijn verwachtingen ook waren, ze werden gaandeweg ingevuld. Haemin raadt aan om het boek niet te lezen als een roman, maar wel per hoofdstuk. En na elk hoofdstuk stil te staan bij wat je gelezen hebt.

‘Dit handboek voor mindfulness en kalmte, een bestseller in Korea, staat vol wijze adviezen over reflectie en hoe rustiger aan te doen in het leven. ‘ (Elle.com)

Ik ben begonnen bij het eerste thema ‘rust’ en heb van daaraf doorgelezen. Omdat ik gewoon na elk hoofdstuk meer wilde. Eigenlijk leer je geen nieuwe dingen, maar je gaat bepaalde dingen anders bekijken. Heel verrijkend en boeiend. Ook soms confronterend, maar nooit beschuldigend. Je doet ermee wat je zelf wil. Even proeven?

‘Worstel niet om je wonden te helen.
Giet alleen tijd in je hart en wacht af.
Als je wonden er klaar voor zijn
Helen ze vanzelf.’

‘Een uitzonderlijke relatie is er niet een met een goed begin,  
maar een met een goed einde.
Relaties beginnen vaak bij toeval,
maar als het op het beëindigen ervan aankomt
hebben we meestal keuzes.
Kies het eind op een verstandige manier. ‘

‘Er is maar één manier om te bungeejumpen: springen!
Hoe meer je erover nadenkt, hoe moeilijker het wordt.
Te veel denken heeft alleen angst en twijfel tot gevolg.
Schreeuw niet langer: ‘Stel dat?’
en neem de sprong gewoon.’

Een boek om zelf te kopen en telkens opnieuw vast te nemen en/of om iemand cadeau te doen.

 

Het boek Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Rust vinden in een drukke wereld (Nederlandstalige versie) van Haemin Sunim is uitgegeven bij Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam, 2017 – 275 blz. – ISBN 9789022581124

 

Haemin Sumin (1974) is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea. Voor zijn studie verhuisde hij naar Amerika, waar hij studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton University. Hij doceerde Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest boeddhistische leermeesters van dit moment.

 

Zin in meer reflectie? Meer inspirerende teksten vind je op de zingevingspagina.

 

Reacties

Hilde Gedopt schreef

Heel erg bedankt voor deze boekentip. Dit boek is precies wat ik nodig heb om te kunnen onthaasten :-)

Het is goed dat Femma hier aandacht aan besteed want ik heb de indruk dat steeds meer mensen worstelen met de vele dingen die we dagelijks over ons heen krijgen.

Maike Van Looveren schreef

Prima boekentip !

Meteen gekocht en ik zal het blijven koesteren !

Reageer