Ruil eens van huis

{$items.title}

foto: (c) Shutterstock

Wat zou je ervan zeggen om tijdens de vakantie van huis te wisselen met een eskimogezin? Nee, zo extreem hoeft het echt niet te zijn! Via huizenruil kan je voor weinig geld op een luxueuze manier op reis. Je ruilt je woning letterlijk voor een tijdje met een ander gezin, mensen van over de hele wereld.Het principe van de ruil is gebaseerd op de ’gratis-gedachte’.Je beschikt over alles wat je thuis hebt. En soms nog veel meer. Meestal heb je ook contact met de buren, die zijn altijd benieuwd naar de nieuwe bewoners.

Huizenruil vraagt een goede voorbereiding! Denk vooral goed na of je wel wil dat er iemand anders in je huis zit. Goede afspraken met je ruilers maken is ook ontzettend belangrijk. Als je nieuw bent, kan je best ruilen met iemand die het al vaak heeft gedaan.

Thuis in andermans huis. Hoe werkt dit?

Even uitpluizen wat je precies zoekt en aanbiedt
Huizenruil mag je flexibel interpreteren: je kan een huis tegen een boot ruilen, een boerderij tegen een stadsappartement. Je kan combinatieformules gebruiken zoals huis met wagen, of verblijf met maaltijden…
Je moet zeker aan twee voorwaarden voldoen: de ligging én de staat van je woonst moeten allebei aantrekkelijk zijn. Denk hieraan wanneer je de beschrijving en de fotopresentatie van je huis maakt.

Inschrijving en vergoeding
Duidelijk wat je wil? Ga dan naar een site als www.taxistop.be om er je advertentie te plaatsen. Hiervoor betaal je een jaarlijkse vergoeding.Je advertentie bevat twee delen: wat je aanbiedt en wat je hoopt te vinden.Er wordt geen enkele andere kost aangerekend.

Maak je keuze
Wanneer je advertentie gepubliceerd is, begint het spel. Doorzoek het aanbod en kies een formule die je interesseert. Je kan hierbij rekening houden met alles wat je zelf belangrijk vindt, zoals de omgeving, het pand zelf, de eigenaars, de aangeboden formule. Neem dan zelf contact op met die mensen van je keuze.

Details regelen en vertrekken maar
De praktische details en afspraken leg je best schriftelijk vast.

  • de periode van de ruil
  • het aantal personen dat er zal verblijven
  • van welke diensten er in het huis gebruik mag worden gemaakt: telefoon, internet, wasmachine, auto, fietsen, …
  • het onderhoud van de woonst, het al dan niet toelaten van dieren
  • het uitwisselen van de sleutels

Fijne vakantie in je nieuwe huis!

Geschreven door Christine Liefsoens.

Reageer