Reizen om te leren of lezen om te reizen? - Reizen in boeken

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Zit er dit jaar geen buitenlandse vakantie in voor jou? Dat is helemaal niet erg. Je kunt ook reizen in romans, zonder verre verplaatsingen te maken. Installeer je op de sofa, in de tuin of op het balkon en ga mee op reis  met de personages uit deze boeken. Je neemt de boot naar Engeland, de trein brengt je naar verschillende Europese steden, in Gibraltar vaar je over naar Marokko, in een jeep hobbel je door de Afrikaanse rimboe, en ten slotte trek je met een versleten camper door Alaska.

De stiefmoeder, Renate Dorrestein  (2011, 221 blz.)

Samen met quiltkunstenares Claire nemen we de ferry naar Engeland, waar ze een prijs in ontvangst gaat nemen. Het had een romantisch reisje met echtgenoot Axel  moeten worden, maar op het laatste moment besluit Axel thuis te blijven nadat hij een ontdekking deed in Claires agenda. Helaas trekt hij hieruit de verkeerde conclusie. Claires verblijf in Engeland neemt een andere wending dan verwacht, en ook thuis in Nederland is het niet koek en ei met vader, stiefmoeder en stiefdochter. Een spannend verhaal met de nodige dosis subtiele humor. 

Wij, David Nicholls (2015, 416 blz.)

Het Engelse koppel Connie en Douglas besluit nog eenmaal met hun 17-jarige zoon een rondreis door Europa te maken alvorens te gaan scheiden. Tijdens hun treinreis probeert de man wanhopig om het zijn vrouw en zijn rebelse zoon naar de zin te maken. Dit humoristische en tegelijk melancholische boek brengt je in Parijs, Amsterdam, München, Florence, Barcelona en Madrid en  ondertussen vertelt Douglas over de relatie met zijn vrouw en met zijn zoon. Grappig door de vele herkenbare situaties. 

De dood van Murat Idrissi, Tommy Wieringa  (2017, 128 blz.)

De jonge Marokkaans-Nederlandse vriendinnen Ilham en Thouraya keren terug van vakantie uit Marokko. In de kofferbak van hun gehuurde auto smokkelen ze een vluchteling mee: Murat. En zoals de titel laat vermoeden, loopt het slecht af met hem. We rijden met de meisjes door het snikhete Spanje waar ze van het lichaam proberen af te raken, zich daarbij steeds dieper in de nesten werkend. Een spannend boek, dat leest als een thriller, maar dat ook een geëngageerd verhaal over migratie is.

De onderwaterzwemmer, P.F. Thomése (2015, 256 blz.)

Deze roman speelt zich af in drie continenten, maar de hoofdbrok vormt de reis door Afrika die Martin met zijn vrouw Victorine onderneemt. Tegen zijn zin gaan ze hun Plan Kind Salif, een albino, bezoeken. Ze trekken met een ander blank koppel en een paar zwarten in twee aftandse jeeps het  onherbergzame binnenland in. Wat een blije kennismaking met hun adoptiezoontje had moeten worden, draait uit op een regelrecht drama. Een poëtisch geschreven, spannende roman over hoop en wanhoop, loslaten en vasthouden, verlies en schuld.

Helden van de grens, Dave Eggers (2016, 368 blz.)

Tandarts Josie maakt met haar kinderen Paul en Ana in een gammele camper een roadtrip door Alaska, haar praktijk en haar mislukt huwelijk achterlatend. Ze komen in een compleet andere wereld; ze staan oog in oog met bizons en beren, koken hotdogs boven een kampvuur en slapen langs ijskoude rivieren in donkere bossen. Maar hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien, om voorgoed af te rekenen met het verleden dat haar zelfs tot het einde van de beschaving blijft achtervolgen. Een spannend, soms hilarisch verhaal, doorspekt met kritiek op de Amerikaanse samenleving.

Welk boek deed jou reizen vanuit je sofa of tuinstoel?  Benieuwd naar jouw leestips!

Reacties

Marleen Gistelynck schreef

Lijken mij stuk voor stuk mooie boeken ga er zeker eens naar uitkijken bedankt voor de tip!

Ann Van Hoof schreef

Het lijken mij spannende pageturners. Ik ga er zeker eens naar op zoek in de bib.

Maria Van Hoofstat schreef

Tommy Wieringa is altijd goed.Dave Gevers schreef De cirkel ook een absolute aanrader.

Nicole Anraed schreef

Deze tips doen me echt zin krijgen om eindelijk weer eens een boek te lezen. Ze lijken allemaal : eens je eraan begint ben je niet meer te stoppen en precies dat heb ik nodig.

Caroline, bedankt voor je enthousiaste tips.

Mia schreef

Bedankt voor de tips ! De volgende keer dat ik naar de bib ga, ga ik zeker op zoek naar deze boeken.

Reageer