Prinsessenpraat: we kunnen er ook mee stoppen

{$items.title}

Prinses schrijft op haar blog over het wel en wee van het leven als (voorheen alleenstaande) werkende mama. Voor Femma geeft ze een kijkje in haar hoofd, hart en leven.

We kunnen er misschien gewoon eens mee stoppen. Met dat onbetaald werk. Na de betogingen, de pussy hats, de seksstakingen een nieuwe vorm van protest. We doen geen onbetaalde arbeid meer.

  • Geen grootouders meer aan de schoolpoort.
  • Geen boodschappen meer meebrengen voor de zieke buurvrouw.
  • Niet meer als vrijwilliger op vakantie met mensen met een handicap.
  • Geen schouders meer onder de lokale Femma-groep.
  • Niet meer het gras maaien bij die oude tante.
  • Geen organisatie meer van activiteiten voor gezinnen uit het dorp.

Wat er zou gebeuren?

Alles zou in een sneltempo 'op zijn gat' liggen. Wat een mooie uitdrukking is dat toch.
Aanvankelijk zou de druk op de betaalde arbeid misschien vergroten, als alle onbetaalde arbeid daar even bovenop gelepeld wordt. Maar we zouden vallen met bosjes. Uitputting totaal. En niemand om even een soepje te brengen als we het even zelf niet kunnen maken.

Uiteraard stoppen we er niet mee. Wij weten hoe essentieel het is, die onbetaalde arbeid. Daarom doen we het. We vloeken er misschien wel eens op. We zuchten er eens bij. Het valt ons vaak zwaar. Maar we doen het, want we weten hoe belangrijk het is.

Als de politiekers nu ook zouden beseffen dat die onbetaalde arbeid de ruggengraat van onze economie is, kunnen we misschien maatregelen treffen. Er tijd voor creëren, bijvoorbeeld door een nieuw voltijds van dertig uren per week zodat iedereen naast die dertig uren kan zorgen zonder zuchten. En het een plek geven in ons economisch meetinstrumentarium. En het simpelweg erkennen.

Daar kunnen we vandaag al mee beginnen.

Reageer