Postelein

{$items.title}

Postelein is zo'n groente die ik ken van horen zeggen, maar waar ik nog nooit iets mee heb gedaan. Lang geleden heb ik wel 's een bosje verslenste postelein gekocht in de supermarkt, maar dat was geen succes. Dus toen er afgelopen donderdag een busseltje postelein in ons groentenpakket zat, was ik blij verrast.

Winterpostelein
Een snelle zoektocht op het internet leert dat er eigenlijk twee soorten zijn, de winter- en de zomerpostelein. Ik had duidelijk de winterversie (logisch) die rijk is aan vitamine c en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Het plantje is winterhard en je kan dus heel de wintermaanden en in het voorjaar oogsten. Naar het schijnt is het ook redelijk eenvoudig om zelf te telen, sommige tuiniers omschrijven het zelfs als onkruid.

Gebruik
De blaadjes zijn vrij kwetsbaar dus na de oogst kan je de postelein maar een paar dagen bewaren in de koelkast. Je kan ze rauw in salade verwerken, of onder puree mengen, of stoven als spinazie, of ... Ik heb uiteindelijk de postelein gestoofd in olijfolie, en met flink wat peper onder een pasta gemengd. Voor herhaling vatbaar!

Heb jij al eens iets gemaakt met postelein?

Reageer