Piekfijne kerstreceptjes

{$items.title}

Kerst , de tijd om gezellig samen te zijn. Nog op zoek naar leuke ideetje, dan ben je aan het juiste adres.
Sta je graag in de keuken of kies je liever gerechten die je op voorhand kunt klaarmaken. Maak een planning op, en deel de taken met andere huisgenoten. Dit maakt het nog zo gezellig.

Deze en meer recepten vind je in Koken voor elke dag.

Open ravioli met gemengde champignons

4 personen

  • 8 lasagnevellen
  • 600 g gemengde wilde champignons
  • 1 teentje knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 dl witte wijn
  • scheutje olie
  • 40 g vetstof
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie
  • peper en zout

Afwerking: 60 g Parmezaanse kaas

  1. Reinig de champignons en halveer de grote exemplaren.
  2. Pel de knoflook en hak fijn.
  3. Verhit vetstof, stoof de knoflook en voeg daarna de champignons toe. Roerbak 5 minuten.
  4. Voeg de tomatenpuree en peterselie toe en kruid met peper en zout.
  5. Giet er de wijn bij en laat enkele minuten sudderen.
  6. Kook de lasagnevellen beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Giet af en laat goed uitlekken.
  8. Leg telkens een lasagnevel op vier voorverwarmde borden.
  9. Verdeel er het champignonmengsel over en dek af met een tweede lasagnevel.
  10. Giet er een beetje van het stoofvocht van de champignons over.
  11. Bestrooi met Parmezaanse kaas.

Pompoenkoekjes

4 personen

  • 600 g pompoenvruchtvlees
  • 10 g bloem
  • 2 eieren
  • olie 
  • nootmuskaat 
  • peper en zout
  1. Rasp de pompoen.
  2. Klop de eieren los met de bloem, nootmuskaat, peper en zout.
  3. Meng de geraspte pompoen onder het eiermengsel en bak in een koekenpan kleine koekjes in de hete olie.

Courgettekoekjes

4 personen

  • 1 tot 2 courgettes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eieren
  • 20 g vetstof
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1/2 koffielepel saffraanpoeder
  • peper en zout
  1. Hak de courgettes fijn.
  2. Pel de ui en knoflook en hak fijn.
  3. Stoof ze aan in hete vetstof.
  4. Klop de eieren los en kruid met peper, zout en saffraan.
  5. Meng er de gehakte peterselie, ui, knoflook, courgetteblokjes en bloem onder.
  6. Verwarm vetstof in een pan en leg er het courgettemengsel in.
  7. Druk plat tot een koekje van 10 cm doorsnede. Bak op een zacht vuur gaar en goudbruin.


Boekweitkroketten

4 personen

  • 100 g boekweit
  • 100 g aardappelen
  • 100 g wortelen
  • 1 sjalotje
  • 6 eetlepels olie
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie 
  • tijm
  • nootmuskaat
  1. zout
  2. Pel de sjalot en snipper fijn.
  3. Schraap en was de wortel en rasp fijn.
  4. Schil en was de aardappel en snijd in blokjes.
  5. Fruit de sjalot glazig in de helft van de olie, kruid met tijm.
  6. Voeg de boekweit, wortel, aardappel, een weinig water en zout toe. Breng aan de kook.
  7. Laat 5 minuten flink doorkoken.
  8. Verlaag het vuur en laat nog 15 minuten verder stoven.
  9. Roer tot een samenhangend geheel.
  10. Voeg de peterselie en een snuifje nootmuskaat toe.
  11. Rol 8 kroketjes van het boekweitmengsel.
  12. Bak de kroketjes goudbruin in de resterende olie.Serveer met een slaatje en kiemgroenten.

Vegetarische tajine met venkel

4 personen

  • 2 grote venkelknollen
  • 2 grote rode uien
  • 2 grote wortelen
  • 2 witte courgettes
  • 3 rijpe tomaten
  • 4 vastkokende aardappelen
  • stukjes quorn (optioneel) - 6 eetlepels olijfolie
  • 1/2 bosje fijngehakte koriander
  • 1/2 bosje fijngehakte platte peterselie
  • 1/4 koffielepel komijnzaad - 1/4 koffielepel komijnpoeder
  • 1/4 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 1/4 koffielepel pikant paprikapoeder
  • 1 eetlepel sumak (optioneel)
  • peper en zout
  1. Was de venkel, snijd elke knol doormidden en kook in ongeveer 15 minuten bijna beetgaar in licht gezouten water.
  2. Bewaar ongeveer 1 dl kookvocht.
  3. Pel de uien en snijd in halve ringen. Snijd de tomaten in stukjes. Schraap en was de wortelen. Schil de courgettes en de aardappelen en snijd wortel, courgette en aardappel in 4 stukken.
  4. Verhit de olijfolie in een tajine.
  5. Bak hierin de uien aan en voeg de tomatenblokjes, koriander, peterselie, komijn, paprikapoeder en peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar.
  6. Voeg de wortelen toe en laat ongeveer 5 minuten stoven.
  7. Voeg de courgettes, aardappelen en eventueel stukjes quorn toe.
  8. Doe het deksel op de tajine en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  9. Giet het venkelkookvocht erbij.
  10. Dek af en laat ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje garen.
  11. Schik de stukken venkel mooi op het gerecht in de tajine. Bestrooi eventueel met de sumak.

Everzwijnkoteletjes met herfstfruit

8 personen

  • 1,4 kg everzwijnkoteletten
  • 100 g rozijnen
  • 4 pruimen
  • 3 appels
  • 3 peren
  • 80 g suiker
  • vetstof
  • Saus: 8 sjalotjes - 4 geplette jeneverbessen - 30 g boter - 3 dl wildfond - 5 eetlepels wittewijnazijn - 2 eetlepels rodewijnazijn
  1. Week de rozijnen in wat water.
  2. Schil het fruit, verwijder de pitten en snijd in staafjes van 1 cm.
  3. Maak een stroop met wat vetstof, 1 dl water en 50 g suiker.
  4. Doe de appel- en perenstaafjes bij de stroop en laat het fruit zachtjes zonder deksel karamelliseren.
  5. Neem de pan van het vuur.
  6. Verhit 30 g vetstof, doe de rest van de suiker erbij en bak de pruimen.
  7. Verhit wat vetstof in een pan en kleur er de koteletten goudbruin in. Laat 6 minuten braden op een hoog vuur. Zorg ervoor dat het vlees vanbinnen nog roze is. Neem het vlees van het vuur en houd het warm.
  8. Pel de sjalotjes en hak fijn. Fruit de sjalotjes in wat vetstof.
  9. Doe er de aanbaksels en de jus van het vlees bij, de rode- en wittewijnazijn, de fond en de geplette jeneverbessen. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
  10. Monteer de saus met 30 g boter en zorg ervoor dat ze niet meer kookt.
  11. Schik de koteletten op warme borden en lepel de saus erover.
  12. Verdeel het gekaramelliseerde fruit eromheen.
  13. Serveer met aardappelen, aardappelpuree of aardappelkroketten

Buche met chocolade en sinaasappel 

  • 125 g donkere chocolade
  • 125 g vetstof
  • 250 g sinaasappelmarmelade
  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 150 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Afwerking: 1 dl room - 100 g donkere chocolade - gekonfijte sinaasappelschilletjes (optioneel)
  1. Snijd de chocolade in stukjes en smelt ze samen met de boter in een warmwaterbad. Meng met de marmelade.
  2. Klop de eieren met de suiker los en roer door het chocolademengsel.
  3. Meng met de gezeefde bloem en het bakpoeder.
  4. Giet het deeg in een ingevette en bebloemde cakevorm van 26 bij 10 cm.
  5. Bak de buche 30 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C. Laat afkoelen.
  6. Breng de room aan de kook.
  7. Snijd de chocolade in stukken.
  8. Neem de room van het vuur en smelt de chocolade erin.
  9. Giet het glazuur over de stronk en laat de chocolade opstijven. Versier eventueel met gekonfijte sinaasappelschilletjes.

Smakelijk!

Reageer