Papa Tim kiest voor quality-time met dochter

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Morgen viert heel Vlaanderen vaderdag. Ook papa Tim zal waarschijnlijk in de watten worden gelegd. Hij kiest bewust voor meer tijd met zijn gezin. Hij neemt ouderschapsverlof om vaker bij zijn dochtertje Jasmien (6) te zijn.

‘Ik heb nu het gevoel dat ik te veel van haar mis.’

‘Het was even afwegen maar uiteindelijk ben ik heel blij met het besluit. Vanaf september ga ik in elk geval een jaar lang iedere woensdag vrij zijn. Ik neem mijn ouderschapsverlof op. Nu werk ik in theorie vijf dagen in de week van 10.00 tot 18.00, maar in de praktijk ben ik vaak nog veel later aan het werk. Ik heb wel glijdende uren, maar ik vind dat ik nog te vaak de momenten mis waarop Jasmien van school komt. Zeker nu ze straks naar het eerste leerjaar gaat, wil ik niet het gevoel hebben dat ik gigantisch veel van haar mis.

Financieel gezien gaan we er op achteruit. Wie op ouderschapsverlof gaat, verdient minder. maar uiteindelijk weegt dat niet op tegen de tijd die ik nu met mijn dochtertje kan doorbrengen. Daarnaast werkt mijn vrouw wel nog voltijds.

Op mijn werk heb ik geen enkele weerstand ervaren toen ik aangaf dat ik gebruik wilde maken van mijn ouderschapsverlof. Bij ons op de redactie is dat heel normaal. Wat het wel een beetje lastig maakt, is dat mijn verlofperiode voor een deel samenloopt met het zwangerschapsverlof van mijn chef wiens taken ik deels zou overnemen. Maar ook daar hebben we wel een mouw aan kunnen passen.

Bij ons thuis doen we veel samen in het huishouden. Ik doe samen met mijn vrouw de afwas, we gaan samen naar de winkel en we wassen samen kleren. Als ik binnenkort dan een dag meer thuis ga zijn, vind ik het vanzelfsprekend dat ik ook meer huishoudelijke taken op mij neem. Zo ben ik zelf ook opgegroeid: huishoudelijke taken verdeel je evenwichtig en wie er op dat moment thuis is, doet het huishouden. Dat is bij ons niet anders.’

Zorgen op vaders wijze!

Papa’s zijn steeds meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen.  Maar mannen zoals Tim die ouderschapsverlof nemen, zijn nog lang geen vanzelfsprekendheid.  Van een gelijke verdeling van de kinderzorg is nog geen sprake.  Goede kindverloven kunnen hierin verandering brengen. Benieuwd naar onze voorstellen?  Hier vind je ons dossier over de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid.

Interview door Jade Yorks

Reageer