Over de dertigurenweek en feminisme: zijn beiden naar de vaantjes?

{$items.title}

‘De dertigurenweek is mislukt en te duur’ en ‘de vrouwenbeweging bewandelt de verkeerde strategie’, lazen we de vorige weken in de pers. Misschien deed het ook jouw wenkbrauwen fronsen?  Of dacht je ‘oei, oei , oei, waar is Femma in godsnaam mee bezig?’  Deze artikels tonen eigenlijk heel goed aan dat ons pleidooi voor collectieve arbeidsduurvermindering en de experimenten rond minder werken op de maatschappelijke agenda aan het klimmen zijn.

Terug aan de haard?

In november schreef adjunct-directeur Riet Ory een stevig gedeeld opiniestuk over werkbaar werk in kindperspectief  en in december volgde er nog een stuk over haar Burn-Outstraat. Beide artikels verschenen op DeMorgen.be en werden heel vaak gedeeld.

Tussen de kerstkalkoen en de nieuwjaarsstronk vond hoofdredacteur Bart Eeckhaut de tijd om er over te reflecteren. Volgens hem leidt collectieve arbeidsduurvermindering tot meer vrouwen aan de haard.  Sofie Strubbe, Lid van onze Raad van Bestuur, waarnaar hij verwijst, repliceerde in een stevig onderbouwde blog die ze als volgt besluit:

Naar mijn gevoel geeft het stuk van Bart Eeckhout een nogal eenzijdige kijk op het hedendaagse feminisme, terwijl we net een zeer brede strijd voeren: tegen het glazen plafond, tegen rolpatronen, voor betere kinderopvang én voor een betere combinatie die zowel ouders als kinderen ten goede komt. Ook in 2017 timmer ik alvast mee aan die weg. Jij ook?
Lees haar volledige blog


Het experiment in Göteborg

En dan is er het experiment met de dertigurenwerkweek in het rusthuis Svartedalen in het Zweedse Göteborg.  ‘Mislukt wegens te duur’, kopten enkele kranten vorige week op donderdag 5 januari 2017.  Na een wat grondigere analyse klonken de berichten vrijdag al heel wat genuanceerder. Want wat tonen de (voorlopige) resultaten van het onderzoek?

  • Het ziekteverzuim daalde;
  • Het personeel is alerter, kalmer en gelukkiger;
  • De balans tussen hun betaalde en hun onbetaalde leven ging erop vooruit;
  • De bewoners van het rusthuis kregen een betere zorg en meer aandacht; het aantal activiteiten met de rusthuisbewoners nam met maar liefst 80% toe.

De ‘kosten’ (= de investering in vervangende tewerkstelling) stegen met 20%. 

‘Op het eerste zicht dus een stevig kostenplaatje. Maar werkloosheid, ziekteverzuim, vroeg op pensioen gaan en slechte werkomstandigheden, kosten de maatschappij ook enorm veel geld. En als je de minderuitgaven  voor de werkloosheidsverzekering mee in rekening brengt, dan daalt de ‘kost’ voor dit actieonderzoek tot 10%.  En dan hebben we de lange termijneffecten nog niet mee in rekening gebracht. En het feit dat de dertigurenweek voor veel vrouwen een haalbare voltijdse betekent.’

Wie meer wil lezen over dit onderzoek en het succes ervan, raden wij dit Engelstalige opiniestuk van Daniel Bernmar in The Guardian aan

Het experiment in Svartendalen werd niet gestopt wegens ‘geflopt’, maar gewoon omdat het onderzoek werd afgerond zoals gepland.  Het was al van bij aanvang de bedoeling dat het liep tot 31 december 2016.  Nu kijken we reikhalzend uit naar het finale onderzoeksrapport dat er in maart 2017 aan komt.

Bij Femma dromen we van een andere samenleving

Bij Femma dromen we van een samenleving  waarin vrouwen en mannen alles evenwichtig verdelen: thuis, in de politiek, op het werk … Een samenleving waarin we tijd hebben voor  onze kinderen, ouders, familie en vrienden. Voor vrijwilligerswerk, en voor onszelf.  Tijd voor onze onbetaalde arbeid dus!
Die droom kreeg vorm in ons beleidsplan en in het dossier combinatie betaalde en onbetaalde arbeid .
We bloggen en schrijven over de combinatie arbeid en zorg.  En ook onze groepen staan stil bij de verdeling van onze tijd tijdens lezingen, kwissen, …  Hier lees je er alles over.

We verzamelden al heel wat expertise door gesprekken, onderzoek, …  We trokken naar Zweden om te gaan praten met specialisten, ook over het experiment in Göteborg! Ons eigen actieonderzoek dat ons pleidooi voor een andere samenleving moet stutten, komt eraan!

De pers klopt ook geregeld bij ons aan voor reacties over deze thema’s.  Politici, zoals sp.a-voorzitter John Crombez, pikken ons pleidooi op en gaan ermee aan de slag.Volg ons dus zeker op Facebook en/of Twitter als je op de hoogte wil blijven.

Wil je Femma steunen?

Vind je het belangrijk dat Femma verder zoekt en ijvert voor mogelijkheden zodat iedereen straks zonder zorgen kan combineren?  Sluit je dan aan bij onze strijd voor meer gelijkheid, tijd en geluk.

Heb je vragen of opmerkingen over deze thema’s?  Steeds welkom als reactie op de blog of via liesje.berteloot@femma.be

Reageer