Op reis met het vliegtuig zonder schuldgevoel?

{$items.title}

Ik doe mijn best om milieubewust te leven. Geen extreme opofferingen, maar veel kleine keuzes die in totaal (hopelijk) een verschil maken. Maar ik ben ook een onmiskenbare globetrotter. Het vliegtuig is voor ‘diehard groene jongens’ een grote vijand. En niet zonder reden. Vliegtuigen stoten heel wat broeikasgassen uit en dan ook nog eens  rechtstreeks in de atmosfeer.  Gelukkig kan je die uitstoot compenseren!

Voor reizen ‘in de buurt’ kan je vaak vrij gemakkelijk de milieuvriendelijkere optie kiezen. Naar Londen of Zuid-Frankrijk met de trein in plaats van met het vliegtuig bijvoorbeeld. Als je de lange wachttijd in de luchthaven meetelt, ben je soms zelfs sneller met de trein. En je staat meteen in het centrum van de stad in plaats van op een afgelegen luchthaven.

Eigenlijk is ook de auto milieuvriendelijker dan het vliegtuig. De uitstoot is vergelijkbaar, maar zoals gezegd: het vliegtuig stuwt de broeikasgassen rechtstreeks in de atmosfeer en draagt zo extra bij tot het beruchte broeikaseffect. Tenzij je natuurlijk alleen in die auto zit... dan wordt het ingewikkeld.

Een echte globetrotter zoals ik neemt natuurlijk geen genoegen met bestemmingen die binnen handbereik liggen. Om mijn geweten te sussen besloot ik om mijn uitstoot te compenseren.

Na mijn recentste reis, naar Sri Lanka, berekende ik mijn uitstoot via de calculators van CO2logic, Greenseat en compenCO2. De bedragen liggen héél ver uit elkaar.

  • Greenseat is het voordeligst. Zij vinden dat ik het milieu 28 euro verschuldigd ben.
  • CompenCO2 is met voorsprong de duurste en verwacht een bijdrage van maar liefst 130 euro.
  • CO2logic houdt de kerk in het midden met 55 euro.

Mijn keuze viel op de gulden middenweg van CO2logic. 55 euro klinkt nog steeds als een groot bedrag, maar wanneer je erover nadenkt valt dit eigenlijk wel mee in verhouding tot de volledige reis. Voortaan zie ik het als een vast onderdeel van de budgettering die ik opmaak voor elke verre reis. En ik kan zonder schuldgevoel naar hartenlust de wereld verkennen. Al zal lang niet iedereen het daarmee eens zijn.

Meer informatie en de calculator via de websites van CO2logic, Greenseat en CompenCO2. Daar lees je ook wat ze doen met de giften.

Foto: Shutterstock

Reacties

Eva schreef

Prikkelend stukje schreef je, Tom. Als groen meisje, ook met reisvirus besmet, weet ik niet zo goed wat hiervan te denken. Ecologische schuld afbetalen, is een luxevoorrecht en misschien ook een susser, maar niets doen is nog veel makkelijker en al helemaal niet de oplossing. Ik hoop dat je artikel een boeiende discussie losweekt.

Reageer