Ook jij kan de werking met kwetsbare mama's steunen

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Op een vrije woensdag is het er eindelijk van gekomen. Ik ruimde de laatste dozen ‘spullen’ op die wij erfden van m’n schoonmoeder. We namen ze mee, samen met veel andere dozen, toen zij drie jaar geleden van haar appartement naar een woon-zorg-centrum verhuisde.

Mijn schoonmoeder is intussen overleden. Zij werd meer dan 90 jaar. Ze wijdde haar leven aan haar gezin, de bredere familie én aan de lokale gemeenschap. KAV/Femma betekende veel voor haar. Ze was jarenlang wijkmeesteres, kernlid of vrijwilliger. Ze had daar goeie contacten met andere vrouwen, ging graag mee op uitstap en  leerde er nog beter koken en naaien.

KAV/Femma was voor haar een vertrouwde plaats om naar de kleine en grote wereld te kijken en er een zeg(je) over te doen.

De dozen bevatten vooral brei- en naaigerief: wol in alle kleuren en soorten, brei- en haaknaalden, naaigaren, naalden, kopspelden en andere ‘mercerie’. Voetjes en  wisselstukken ook voor de verschillende naaimachines die ze versleet.

Ik deed enkele bijzondere vondsten. Een lesmap ‘Naaien: goed geleerd, graag gedaan’ van Praktische School KAV met daarbij een heus getuigschrift:  ‘De jury gelast met het goedkeuren der kledingstukken, bevestigt dat de leerling G.S. geslaagd is voor de lessenreeks ‘kinderkleding’. De kandidate behaalde Grootste Onderscheiding. Beringen, 13 april 1981’. En de tweede vondst: Een geplooid stukje papier met een beetje wol ertussen,  keurig vastgemaakt met een naald. Op het papier een handgeschreven tekst: ‘’t Is goed in ’t eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan ...’ van Alice Nahon. Misschien de bezinningstekst van een van de KAV-avonden?

De werkweek is weer voorbij en ik denk, vrij naar Alice Nahon: 

‘'t is goed in ’t eigen hert te kijken, nog even voor het weekend begint...’.

Wie heb ik deze week gezien? Wat heb ik voor hen en voor andere mensen gedaan? Wat kan ik nog doen? Ik realiseer mij dat het een week was van veel kleine ontmoetingen, veel superdiverse ontmoetingen ook. Maar meer daarover in een volgende blog.

Ik sorteer het gerief van m’n schoonmoeder en vul daarmee drie dozen voor m’n collega’s die naai-, brei- en crea-workshops organiseren voor kwetsbare mama’s. Materiaal waarvoor deze deelnemers niet moeten betalen is zeer welkom. Daarom schrijf ik deze blog  en eindig met een oproep tot delen.

Duurzaamheid én solidariteit, daar gaan we toch voor bij Femma.

Ook jij kan de werking met kwetsbare mama’s steunen:
Met materiaal dat je zelf niet meer nodig hebt: katoenen stofjes, brei- en haaknaalden, scharen, stiften, kleurpotloden en ander crea-materiaal. Of misschien heb je nog een goed-werkend draagbaar naaimachine dat niet meer gebruikt wordt. Geef een seintje aan gonda.francois@femma.be

Reacties

Ingrid schreef

Hallo, ik heb een Pfaff varimatic 6091 die weg mag. Groetjes.

Marita Rosé schreef

Hallo, ik ben deze week begonnen met mijn naaispullen op te ruimen en ik heb alvast een hele doos met gespen en knopen en heel wat rollen biaislint in verschillende kleuren.

Laat maar weten of het bruikbaar is en hoe het tot bij jullie geraakt.

Groetjes!

Dubois Simone schreef

Ik heb een mail gestuurd naar Gonda, Na vele jaren naaien moet ik mijn grootste hobby stoppen. Ik ga naar een service flat en moet veel weg doen. Ik ben ook lid van Femma en woon in Hoboken. Laat maar iets weten groetjes Simone

Ann Van Hoof schreef

Ik ben ook aan het opruimen begonnen bij het lezen van de blog.

Ik heb al het materiaal verzameld dat ik zelf niet meer gebruik en enkele zakken gevukd. Ik stuur een mailtje naar Gonda om te horen waar ik het materiaal naartoe kan brengen.

groetjes

Ann

Angele Willems schreef

Ik kan ook nog veel doorgeven.

Waar kan ik daar mee terecht?

Bettie Geelen schreef

Dag Gonda,

wij verhuizen eind dit jaar naar een appartement. Ik heb nog heel wat liggen. Zodra het mooi bij elkaar is, laat ik je iets weten.

Mooi initiatief!

Bettie

Reageer