Ontspannen vegetarisch

{$items.title}

Veggies zijn heel divers. Sommigen houden zich aan strikte regeltjes en houden er een strenge levensstijl op na. Er zijn weer anderen die kiezen uit ethische overtuiging: hoe slechter het met onze aarde gaat, hoe meer zij redenen aandragen om vegetarisch te gaan eten. Veganisten bannen dan weer elk voedsel van dierlijke oorsprong.
Anderen, en dit geldt voor de meerderheid, gaan er wat soepeler mee om en kunnen we onderbrengen in de parttimevegetariërs of de flexitariërs.

Wat vooral positief is, is dat het ecologische bewustzijn meer en meer groeit.  En initiatieven als ‘Donderdag veggiedag' (EVA vzw) en Dagen zonder vlees (opgestart door Alexia Leysen) zijn een flinke duw in de goede richting.

Help de ecologische voetafdruk te verkleinen door minder of geen vlees te eten, kies voor seizoensgroenten, vermijd overbodige verpakkingen, en zet een stop op voedselverspilling.

Ik laat je laat alvast genieten van dit heerlijke gerecht. Geïnteresseerd en wens je nog meer? Kijk vlug in de Femmaboetiek en laat je verrassen door het boek Veggie hamburgers, balletjes en broodbeleg. Maar er is meer, kijk vlug in de activiteitenkalender, misschien staat er ook in jouw buurt een workshop op het programma: keitof om samen met een vriendin in te schrijven.

Falafel met rode biet en appel

Dit heb je nodig.

 • 250 g gedroogde kikkerwerwten
 • 130 tot 150 g zure appel
 • 130 tot 150 g rode biet
 • 50 g boekweitmeel
 • 1 koffielepel kaneel
 • Olie om te frituren
 • Peper en zout

Zo ga je te werk

 1. Kook de kikkererwten 15 minuten in licht gezouten water.
 2. Giet ze af, laat ze uitlekken en maal zo fijn als couscous.
 3. Schil de appel en de rode biet en rasp ze fijn.
 4. Meng de appel, de rode biet, het boekweitmeel en de kikkererwten. Breng op smaak met kaneel, peper en zout.
 5. Verwarm de frituurolie tot 170°C.
 6. Rol balletjes en frituur ze per 8 gedurende enkele minuten. Lekker als hapje met een fris sausje.

Dit recept komt uit het boek Veggieburgers, balletjes en broodbeleg.
De recepten zijn voor ieder wat wils: klassieke recepten, recepten met een mediterrane toets en zelfs Oosterse smaken komen aan bod! Er wordt ook aandacht besteed aan de voedingswaarde van de recepten: veel recepten bevatten noten, granen, peulvruchten …

Als je een Femmapas hebt, kun je het boek kopen in de Femmaboetiek voor 16 euro.

Blog van Ethelka Dexters

Reageer