Ontdekkingsreis naar de wieg van onze beschaving

{$items.title}

‘Wat Griekenland zo speciaal maakt? Alles in West-Europa vindt er zijn oorsprong. De wiskunde, de filosofie, de bouwkunde, het toneel, de democratie … Het komt allemaal van de Grieken.’ Aan het woord is Lut Deroy, begeleidster van de Femma Griekenlandreis.

De 8-daagse rondreis van Athene naar Athene – najaar 2018 – voert ons door 2500 jaar geschiedenis. Waarschijnlijk herinner je je uit je schooltijd namen zoals Mycene (met de Leeuwenpoort en het graf van Agamemnon), Olympia (met de tempel van Zeus) en Delphi (met het vermaarde orakel), … Al die prachtige archeologische plaatsen maken deel uit van het programma.

Luxe en beschaving

We starten onze reis met de een bezoek aan het oude Korinthe, ooit de meest luxueuze stad van Hellas. Alles is er verwoest – deels door mensen deels door aardbevingen– Maar het enorme ruïneveld geeft een indruk van wat het ooit is geweest.

De 2de dag rijden we naar het Schiereiland Argolis, waar we op ontdekking gaan in Mycene, ooit een stad met een schitterende beschaving. Meer naar het westen, aan de Saronische Golf, ligt Epidaurus, het heiligdom van Asklepios. In de oudheid was het een aangenaam kuuroord waar allerlei kwalen werden behandeld. Nu wordt het vooral druk bezocht door toeristen, omwille van het best bewaarde theater van heel Hellas.

Olympia en Delphi

De voormiddag van dag 3 is gewijd aan Olympia. Op de antieke site bezoeken we de beroemde tempel van Zeus, ooit een van de rijkste Dorintische bouwwerken. Voor de tempel van Hera wordt nog steeds de olympische vlam ontstoken. Tegen de avond komen we aan in Delphi. De godsdienstige en geestelijke uitstraling die van de oude orakelplaats uitging, reikte tot ver buiten Hellas. De oude Grieken beschouwden dit indrukwekkende oord als de navel van de wereld.

Ikzelf ging als 17-jarige met de school op Griekenlandreis en herinner me Delphi als één van de vredigste plekken die we bezochten. Het was net of de geest van het orakel er al die tijd was blijven hangen.

Kloosters op eenzame hoogte

Onderweg naar Kalambaka (dag 4) passeren we het klooster van Hosios Loukas, Unesco-erfgoed en een van de mooiste Byzantijnse kloosters in Griekenland. Het klooster is vooral bekend om zijn mooie fresco’s, de verfijnde decoratie en de prachtige marmer-, jaspis- en porfiervloeren.

Ook die beelden leven nog ergens in mijn herinnering. De verfijning van de inrichting en de unieke, eenzame ligging maakten op mij als 17-jarige blijkbaar een diepe indruk.

In de voormiddag van dag 5 bezoeken we twee kloosters van de Meteora. De praktisch onbereikbare kloosters, gebouwd op de toppen van indrukwekkende rotsen, boden de monniken bescherming en de nodige afzondering voor contemplatie. Nog zes kloosters zijn in gebruik; Agios Stefanos is het enige dat permanent bewoond wordt.

Athene vroeger en nu

De volgende stad staat volledig in het teken van Athene. We maken een panoramische stadsrondrit, bezoeken het archeologische museum, één van de belangrijkste musea van het land, en de wereldberoemde Akropolis. Vanaf een belvedère heb je een wijds uitzicht over de stad. Een bezoek aan het Akropolismuseum, dat pas in 2009 zijn deuren opende voor het grote publiek, biedt letterlijk een inkijk in het leven op de Akropolis door de eeuwen heen. Een aangename afsluiter is de Plaka, een van de oudste wijken van de stad. Een wijk die nooit slaapt en uitnodigt voor een drankje op een van de vele terrasje.

Een uurtje varen brengt ons (op dag 7) naar het mooie eiland Aegina in de Saronische golf. We bezoeken er de tempel van Afea en het kunst- en beeldhouwmuseum (met een mooie verzameling schilderijen, keramieken en terracotta) en lunchen op het strand van Marathonas. Wie wil, kan zelfs het water in voor we terugkeren naar het stadje Aegina, met zijn typische huizen en smalle straatjes.

Na een laatste nacht in Athene nemen we afscheid van het eigenzinnige landschap, de Griekse bevolking en de eeuwenoude cultuur. Met een vracht aan beelden en herinneringen die ons nog lang zullen bijblijven …  Dat is zeker.

 

Griekenland praktisch

7 tot 14 september 2018
Begeleiding: Lut Deroy
8-daagse reis in volpension

Meer info over deze reis vind je hier.
Klik hier voor het volledige reisprogramma voor 2018.

Nog vragen? Stuur een mailtje naar veerle.vlasselaer@femma.be

 

Reacties

laurette vermeulen schreef

Spijtig maar de tekst is heel moeilijk te lezen..

Groetjes

Laurette

Reageer