Nieuwe website over de loonkloof

{$items.title}

Heb je vragen over de loonkloof? Je vindt het antwoord voortaan op www.loonkloof.be. De site biedt alle officiële cijfers en tendensen. Ze geeft ook extra informatie over de loonkloof voor studenten, journalisten, onderzoekers en werkgevers.

Een vrouw verdient per werkuur gemiddeld 10% minder dan een man. Heel wat vrouwen werken deeltijds, zodat de loonkloof op jaarbasis oploopt tot 23%. Als het gaat om extralegale voordelen, loopt de loonkloof aanzienlijk op. Vrouwen hebben minder kans op deze voordelen en ontvangen kleinere bedragen. Zo liggen de bijdragen voor aanvullende pensioenen voor vrouwen gemiddeld 41% lager dan voor mannen.

De loonkloofwet van april 2012 verplicht de sociale partners op interprofessioneel niveau te onderhandelen over maatregelen ter bestrijding van de loonkloof. Op het niveau van de sectoren moeten er genderneutrale functie-indelingen worden ingevoerd. Op ondernemingsniveau verplicht de wet het organiseren van overleg en het aannemen van gelijkekansenplannen. De website www.loonkloof.be wil de sectoren en de ondernemingen steunen door hen een deel van de nodige informatie te verstrekken.

Reageer