Niet ondanks, mijnheer Huts, maar ondernemen dankzij de ‘moderne’ vrouw (en man), inclusief kwaliteitsmomenten

{$items.title}

Hallo,
Als Femma-lid, ondernemende vrouw en moeder heb ik met ontzetting de uitspraken van Fernand Huts gelezen. Ik formuleerde er deze reactie op:

Mailde Sophie Thiebaut ons.  En wij delen deze sterkte reactie graag!


Beste mijnheer Huts,

met interesse heb ik uw uitspraken in het Nieuwsblad gelezen over de moderne vrouw en hoe zij, samen met kwaliteitsmomenten (lees: vrije tijd) een drempel voor ondernemen vormt. Als gastdocent ondernemen bij ThomasMore hogeschool, startup-coach, zaakvoerder en moeder van drie, voel ik me aangesproken.

Laat me starten met te zeggen dat ik bewondering heb voor het ondernemerstraject dat u heeft afgelegd. Ik vind uw ‘geen blad voor de mond’ attitude verfrissend in een tijdperk waarin met vergrootglas naar politiek correct zijn, gekeken wordt.

Ik ben het ook met u eens dat we meer doeners en mensen die effectief een onderneming starten en uitbouwen, nodig hebben.

Maar mijnheer Huts, kunnen we ons focussen op onze gemeenschappelijk doelen en samenwerking, nl het stimuleren van ondernemerschap bij jongeren?  En het verwijtende vingertje ten opzichte van de ‘moderne vrouw’ en ‘kwaliteitsmomenten’ achterwege laten?

We leven in een tijdsperk waarin het echt wel kan, ondernemen en kwaliteitsmomenten, zowel voor mannen als vrouwen. En die kwaliteitsmomenten zijn voor iedereen verschillend. Moet kunnen. Weet u waarom? In die kwaliteitsmomenten geef je ruimte aan wat je graag doet. En dat 'graag doen' is wat ondernemers drijft. U weet ongetwijfeld beter dan ik dat menig ondernemingsplan de oorsprong heeft gevonden in vrije tijd. Ik geef via deze ‘kwaliteitsmomenten’ mijn passie voor ondernemen door aan mijn gezin. Wist u dat mijn oudste dochter haar eerste businessplan schreef toen ze 8 was? Dat mijn zoon van 5 uitvindingen in elkaar knutselt en die test met vriendjes op de speelplaats, dat de dochter van 5 haar eerste centjes met haar ‘huisbakkerij’ verdiend heeft? Ondernemen met de paplepel, mijnheer Huts. En kent u ‘The Coolest projects’ en ‘CoderDojo’ waarbij tijdens ‘kwaliteitsmomenten’ kinderen en jongeren gestimuleerd worden door coaches om hun technisch talent te ontwikkelen? De initiatiefneemster achter CoderDojo, Martine Tempels, is een moderne vrouw.

Als gastdocent heb ik mijn studenten en collega-ondernemers bevraagd over de nood aan informatie en drempels rond ondernemerschap. Ik heb  geen enkele keer gehoord dat de ‘moderne vrouw’ en 'kwaliteitsmomenten' een hinderende factor is, integendeel. De financiële risico’s, de berg administratie, de loonlast, hoe je idee beschermen en hoe je product of diensten verkopen, dat is andere koek. Allemaal zeer terechte vragen waar elk ondernemer mee worstelt. Zullen we onze ‘moderne mannen en vrouwen’ daarmee helpen? En onze ervaringen met hen delen zonder een zondebok te zoeken?

Weet u wat ik zo mooi vind, mijnheer Huts? Wist u dat er tijdens ‘kwaliteitsmomenten’ ondernemersvraagstukken aan bod komen en nagedacht wordt over oplossingen? Dat mensen tijdens ‘kwaliteitsmomenten’ leren van elkaar en elkaar helpen? Wist u dat er zelfs ‘moderne vrouwen’ bestaan die op ondernemersvragen antwoorden bieden? Hieronder geef ik u een bloemlezing van concrete voorbeelden ter inspiratie. Ik nodig iedereen die dit leest, uit om de lijst aan te vullen:

    Karen Boers, oprichter en gezicht van Startups.be
    Ariana Huffington, voorzitter Huffington Post en auteur
    Sheryl Sandberg, COO Facebook en auteur ‘Lean In’
    Ingrid Willems, mentor bij Start It KBC, co-founder datascouts
    Kira Van den Ende, auteur ‘Durf Falen’ en mede-oprichter Fuck Up Nights
    Saskia Van Uffelen, CEO Ericsson Belux en digital champion
    Christ’l Joris, professioneel bestuurder, voorzitter Rode kruis Vlaanderen, Etap, Agoria
    Martine Tempels, VP Telenet for Business, voorzitter en oprichter Coder Dojo Belgium
    Joke Dehond, ICT Woman of The Year en CEO Inventive Designers
    Veroniek Collewaert, professor ondernemer Vlerick Business School en initiatiefnemer Vlerick Startup Pitch
    Elke Jeurissen, oprichter Straffe Madammen netwerk en zaakvoerder Glassroots
    Mieke Van Gramberen, General Manager Flanders Synergy
    Françoise Chombar, CEO Melexius & Manager van het Jaar
    Dominique Leroy, CEO Proximus
    Ingrid Hoffman, CEO ADM en professioneel netwerker
    Marion Debruyne, Ingenieur, auteur en decaan Vlerick Business School


Kunnen we afspreken mijnheer Huts, dat we de ‘moderne vrouw' als katalysator van ondernemen benoemen en niet als drempel? En laten we de 'moderne man' hier bij betrekken, ondernemen is tenslotte teamwerk.

Om de koe bij de horens te vatten, een typische eigenschap van de ‘moderne’ vrouw, nodig ik u uit in mijn aula. Deel uw passie voor ondernemen met mijn studenten. En laten we daarna samen bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de studenten van vandaag de ondernemers van morgen worden.

Met ondernemende groet,
Sophie Thiebaut
Gastdocent ondernemen ThomasMore
Zaakvoerder Pigment
Vlerick EMBA student
Moderne vrouw ;-)

Kriebelt het bij jou ook soms om net zoals Sophie te reageren op de actualiteit?  Laat het ons weten!  Neem contact op met liesje.berteloot@femma.be

Reageer