Neem tijd voor jezelf

{$items.title}

Of ik weg kan met dit onderwerp werd mij gevraagd. Natuurlijk wel, er is niet veel waar ik niet kan over schrijven. En deze keer is het een belangrijk item.

Want een mens die niet goed voor zichzelf zorgt, geen tijd neemt voor leuke dingen,
kan geen zorg dragen voor iemand anders.

Vrouwen zijn van het zorgende type, hoe het komt weet ik niet. Het zit in ons gebakken. Misschien komt het omdat wij leven schenken. Ja dat is het denk ik. Ik weet het wel, er zijn ook luizenmoeders. Die het zorgen aan zich voorbij zien gaan. Ze hebben het niet in zich. Ze zien gewoonweg niet dat er gezorgd moet worden, en ze zorgen dan weer te veel voor zichzelf. Er zijn ook mannen die zorgend zijn. Of ze leren het gaandeweg in het leven als ze voor moeilijke omstandigheden komen te staan, wegens scheiding, zorgbehoevende ouders of een zieke vrouw of kind.

Met het ouder worden denk ik dikwijls, hoe heb ik het gedaan, terwijl ik jonge gezinnen zie ploeteren de dag van vandaag. Wij, vrouwen werden gebombardeerd, van huisvrouw tot meewerkende vrouw. Met alle voordelen die we daarmee dachten te bekomen. Dat er nadelen aan verbonden waren, zagen we later pas in. Hoe kun je het allemaal bolwerken. Na de toch wel indrukwekkende studentenjaren, begint het pas. Je vindt een toffe, maar toch wel belastende job. Je leert je partner kennen, er komen kinderen. Werk en gezin combineren. We zijn er nog niet uit. Je ouders worden ouder en vragen meer zorg. Dat nemen we erbij. Je wordt zelf ouder en krijgt kwaaltjes. Ook dat nog. Veel doktersgeloop. En op de koop toe, als alles achter de rug lijkt te zijn, komen de kleinkinderen. Een groot geluk, maar een nieuwe zorg. Dat kan je allemaal niet volhouden als je af en toe niet eens aan jezelf denkt en tijd neemt om iets leuks te doen.

Als alles normaal verloopt is het al een hele opgave. En wat als je opeens met de diagnose “chronisch pijnpatiënt” te doen krijgt. Opeens ga je zelf hier en daar een beetje afhangen van de zorg rond je eigen persoontje. Jij die alles altijd voor een ander deed. Voor hen is zelfzorg en me time nog belangrijker. Anders ga je er simpelweg onderdoor.

Misschien rijst de vraag…wat moeten we dan doen, want we zijn dat niet gewoon aan onszelf te denken. We vinden dat egoïstisch. Dat is het zeker niet, zet dat maar uit je hoofd. Voor iedereen is het anders. De ene gaat plezier hebben aan een goed boek, een wandeling, tuinieren, naar de cinema. Vertier is er genoeg tegenwoordig. De mensen zijn niet meer thuis. Het gaat eigenlijk wat de verkeerde kant op. Overal zijn constant activiteiten. De vraag is, moeten we daar altijd naartoe, moeten we altijd deelnemen ? De jeugd plaatst zelfs vertier boven plichtsbesef. Gaan werken of schoollopen wordt ondergeschikt aan het plezier. Ze zien nog moeilijk werk en zorg. Maar er zijn gelukkig nog veel uitzonderingen. Elke generatie is anders en ze moeten nog veel leren.

Ik neem hier ook de tijd om even wat voor jullie te schrijven. En als jullie nu nog de tijd nemen om mijn epistel te lezen, dan zijn we allemaal tevreden. Ik laat jullie dus aan jullie bekommernissen van elke dag. God schept de dag en de Witte kruipt erdoor schreef Ernest Claes. Maar die is niet meer zo bekend. Tijden komen, tijden gaan en mijn tijd van stoppen met schrijven is gekomen.

Zorg goed voor jezelf, plan elke dag een leuke activiteit. Dan kan je makkelijker om met de zorg voor anderen.

Ik ga een poosje in Spanje vertoeven. Ik verdien dat na een moeilijk jaar. Al zeg ik zelf. En geloof me, zelfzorg en tijd nemen voor mezelf en mijn man, zijn gedurende 2 weken mijn hoofdactiviteit.

Groetjes en tot de volgende keer.
Nicolientje

Reacties

livina schreef

tja komt allemaal zo bekend over veel vrouwen zouden het ook zo kunnen schrijven ,, ik weet voor mezelf dat ik af en toe iets moet doen ,, wat ik zelf leuk vind ,, anders word het een grote sleur , en ons kwaaltjes nog erger ,, en als je een vertrouwingspersoon hebt waar je je hart eens kan uitstorten dan is alle last ook beter te verdragen wij vrouwen zijn nu eenx de zorgzame partij ,, k ga nu even naar buiten nog wat genieten in de tuin die er ook niet meer uit ziet als over 10 jaar tjaaaa 77 en73

Maria Den Herder schreef

Jezelf graag zien is heel belangrijk. En weten dat Jezus ons graag ziet, dat is voor mij echt het belangrijkste. Elke morgen voor het opstaan spreek ik met Jezus over de dag dat komt en bedank ik Hem voor de zegeningen die ik heb ontvangen. Bij Hem vind ik rust en krijg ik kracht om met een blij hart de dag door te komen. Zo krijgt mijn leven echt KLEUR.

Rita schreef

Nicole, je verbaast me iedere keer. Hoe krijg je het zo sprekend en toch zo eenvoudig verwoord?! Ik tref het morgen: een kappersbezoek.

Reageer