Naar een innovatief toekomstplan

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Hoe moet een vrouwenvereniging eruit zien in 2020?

Dat is de centrale vraag waarmee de Raad van Bestuur van Femma afgelopen zaterdag 27 september startte.  Het was het startschot van een proces om tot een innovatief toekomstplan te komen. 
We zoeken inspiratie bij de eigen leden en vrijwilligers, en ook bij jou!

Eva Brumagne, algemeen directeur van Femma verduidelijkt

"Om een nieuw toekomstplan te schrijven, kijken we natuurlijk naar de expertise die we in huis hebben.  Ons trendrapport 2014 en ons dossier over de combinatie arbeid en zorg beschrijven duidelijk onze visie op de maatschappij. Ook in onze 800 lokale groepen zit enorm veel knowhow die we willen benutten. Daarnaast willen we ons laten inspireren door iedereen die een mening heeft of zou moeten hebben over de rol van de vrouwenbeweging in Vlaanderen. We willen bijvoorbeeld weten wat studenten van ons verwachten. Hoe we kunnen inspelen op de noden van jonge mama’s. Met welke kleine en grote organisaties we nauwer kunnen samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken."

Innovatie, participatie en communicatie als roze draden

Femma zal heel wat vrouwen, mannen en organisaties om inbreng vragen. Het resultaat vormt een nieuw toekomstplan dat moet klaar zijn op 1 oktober 2015. Dan moet Femma namelijk zoals elke andere sociaal culturele vereniging een beleidsplan 2016-2020 indienen bij de Vlaamse overheid.

“We maken de bewuste keuze om deze verplichting aan te grijpen als kans tot grondige reflectie. Innovatie, participatie en communicatie moeten de roze draden vormen om tot een ambitieus plan te komen.”

“Het moet ook een flexibel plan worden. Er is maar één zekerheid en dat is dat alles altijd kan en zal veranderen. We kunnen onmogelijk weten hoe de wereld er voor ons zal uitzien in 2020. We kunnen wel nadenken over hoe wij en onze doelgroepen willen dat de wereld eruit zal zien. We gaan dus voor een innovatief plan waarmee we een wezenlijke bijdrage leveren voor een betere samenleving. Wat kan beter? De combinatie van arbeid en zorg bijvoorbeeld. Duurzaam omspringen met mens en milieu en het goed samenleven in een superdiverse maatschappij. Of meer deugddoende ontmoetingen en leuke vriendinnengroepen.“

Drastisch besparen

Dit toekomstproject komt op een moment dat de socio-culturele sector zware klappen krijgt.

“Door de drastische besparingen van de Vlaamse regering zullen we straks met veel minder middelen aan de slag moeten.  Zowel Femma zelf als onze partnerorganisaties De Praktische School en kinderopvang Felies krijgen het de komende jaren zwaar te verduren. Na de inspiratiefase van ons toekomstplan, zullen er dus moeilijke   keuzes volgen. Waarop kunnen we inzetten en wat moeten we loslaten. Dat hoort natuurlijk bij elk planningsproces, maar met dit ongezien verlies aan inkomsten wordt de opdracht moeilijker dan ooit.  Toch beginnen we ons toekomstplan met goede moed en vol zelfvertrouwen.“

“Het plan zal het resultaat zijn van de participatie van vele mensen en groepen van Femma maar ook van externen. Via creatieve methoden laten we ons door hen inspireren. Zij ‘kleuren’ mee de toekomst van Femma”.

De Raad van Bestuur, die verantwoordelijk is voor het beleidsplan, beet de spits af en kleurde symbolisch de eerste lijnen in.

We houden er ons aan om je tijdens het hele proces van inspiratie tot het uiteindelijke plan regelmatig op de hoogte te houden.
Wil jij ons inspireren? 
Dat kan!  Hou de blog en ons magazine zeker in de gaten.

Reacties

lieve schreef

Goe bezig

Reageer