Mosselen op z’n Bretons

{$items.title}

Je kunt er niet naast kijken. Mosselen staan momenteel volop op het menu. Mosselkermissen, eetfestijnen, mosseldagen … ergens in de buurt wordt er wel een of andere festiviteit georganiseerd waar je kunt aanschuiven voor een portie dampende mosselen. Natuur, met witte wijn of op z’n Provençaals … Maar waarom ze niet eens zelf klaarmaken? Op een originele manier. Zoals deze mosselen op Bretonse wijze. Veel tijd heb je er niet voor nodig!

Voor 4 personen

Ingrediënten
  • 4 kg mosselen
  • 1 prei
  • 1 klein bosje groene selderij
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels slaolie
  • 50 g ontbijtspekblokjes
  • 3 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • peper en zout
Werkwijze
  • Spoel de mosselen af onder koud water, borstel ze grondig en verwijder de geopende exemplaren.
  • Maak de prei en de selderij schoon en hak ze fijn. Pel de knoflook en snipper hem fijn.
  • Verhit de olie in een ruime, diepe pan en bak hierin de prei met de knoflook en het spek in 5 minuten.
  • Schep de helft van het preimengsel in een pannetje.
  • Doe de wijn, de selderij (op 2 eetlepels na) en de mosselen in een grote pan en kook de mosselen 5 tot 8 minuten tot ze volledig open zijn.
  • Giet de mosselen af, maar vang het kookvocht op. Laat de mosselen even uitlekken en verwijder de ongeopende exemplaren. Schep de mosselen in een schaal.
  • Zeef het kookvocht en voeg 3 dl room toe aan het apart gehouden spek-preimengsel. Roer de room erdoor en kook de saus tot ze lichtjes gebonden is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de saus over de mosselen en strooi de rest van de selderij erover. Serveer met bruin stokbrood en een gemengde salade.

 

Recept uit: Vis lekker en licht, een uitgave van De Praktische School en Standaard Uitgeverij (te koop in de Femma-boetiek)

Foto: shutterstock

 

Bekijk ook: mosselen met chorizo en mozemarijn

Of serveer mosselen als aperitiefhapje

Reageer