Moeder, waarom reizen wij?

{$items.title}

Het gonst  in m’n omgeving  van de vakantiebestemmingen, data van vertrek en thuiskomst en vervoerregelingen. De zomervakantie komt eraan en ‘dus’ gaan mensen op reis. Is dit meer dan een gewoonte? Weten we wat we met deze of gene reis willen bereiken,  ‘waarom’ we op reis gaan?

Waarom-vraag stellen

Het is niet zo moeilijk om motieven van mezelf en courante motieven van anderen op te lijsten. Maar waarschijnlijk heeft elke reiziger, voor elke reis die hij maakt, een unieke mix van motieven en bijhorende verwachtingen. De ‘waarom’ kan glashelder of flue, expliciet of impliciet, gewoon of heel bijzonder zijn. Wie z’n persoonlijk behoeften kent en weet waarom hij op reis gaat, kan gerichter een bestemming, timing en manier van reizen kiezen. Wie vooraf een duidelijk antwoord heeft op de waarom-vraag komt meestal tevreden terug thuis.

Heel diverse motieven
  • Reizen om je te ontspannen. De sleur en stress van elke dag doorbreken door er eens op uit te trekken. Een andere omgeving geeft je rust, nieuwe energie en inspiratie. Dankzij de reis kan je er fysisch en psychisch weer een tijdje tegen.
  • Reizen om te leren. Je onderdompelen in een andere cultuur en taal, bijzondere facetten van de natuur beleven of contacten leggen met de lokale bevolking. Even proeven van een andere samenleving. Je komt als een rijker mens terug, zeker als je vooraf ’leert om te reizen’ door bijv. een taalbad of grondige lectuur over je bestemming.
  • Reizen omwille van de sociale contacten. Door te reizen ontmoet je  andere mensen. Tijdens (groeps)reizen groeien er wel eens nieuwe vriendschappen of zelfs liefdesrelaties. Sommige mensen reizen heel uitdrukkelijk met dit doel voor ogen. Velen houden aan hun reizen een leuk extraatje over: nieuwe kennissen of vrienden.
  • Reizen om je te bewijzen, om jezelf of anderen te overtreffen. Dat gaat over de hoogste bergen beklimmen, de verste voet- of fietstocht doen of de onherbergzaamste streek trotseren. Maar ook ergens anders dan thuis durven overnachten, een buitenlandse reis riskeren of vliegangst overwinnen horen daarbij. Of helemaal alleen reizen om met een versterkt zelf terug te keren. Het komt ook voor dat mensen exclusieve, dure reizen boeken o.a. om indruk te maken op anderen. Of gewoon op reis gaan omdat iedereen het doet.
  • Reizen om iets te betekenen voor anderen. Onder deze categorie horen o.a. de vele vrijwilligers thuis: de begeleiders van vakanties voor zieken, gehandicapten of ouderen; de begeleiders van de kinder- en jongerenvakanties; de vrijwilligers van de Bouworde, Artsen zonder vakantie; inleefreizen, deelnemers aan werkstages en projecten om de lokale bevolking te steunen eender waar in de wereld, ... Een heel diverse groep sociaal bewogen mensen kiest er bewust voor om een stuk van z’n tijd te investeren in anderen. Ze dromen van een betere wereld en leveren zelf alvast een kleine bijdrage
Een Femma-vrouwenreis als antwoord?

Femma heeft een aantrekkelijk aanbod van groepsreizen. Ze komen beslist tegemoet  aan de behoeften van vrouwen om zich te ontspannen, om bij te leren en om andere vrouwen te leren kennen. Ze helpen om dichter bij jezelf te komen. Nieuw in het aanbod voor 2017 is een weekend in Gent: op zoek naar sporen van transitie. Wie zelf wil ervaren hoe groepen burgers de lokale samenleving socialer, duurzamer en warmer maken, schrijft best meteen in. De begeleiding van Femma-vrouwenreizen is in handen van vrijwilligers die daarvoor door Femma zijn opgeleid.

Gent, anders bekeken - 29 september tot en met 1 oktober 2017

Klimaatveranderingen, financiële  en economische  crisissen en problemen op vlak  van relaties en welzijn. Onze wereld botst op ecologische, economische en sociale grenzen. Voor Femma en andere middenveldorganisaties
is  het  hoogtijd om het roer drastisch om te gooien. Om de overgang of ‘transitie’ te maken naar een sociale,
ecologische en economisch duurzame samenleving.
Het  transitieproces  is  volop  bezig  en  speelt  zich  vooral  op  lokaal  vlak  af.  Bewuste  burgers  steken  samen  de handen uit  de  mouwen.  Ze  zetten  hun  eigen  gemeenschap  aan  tot  een  transitie  naar  een  ander  soort samenleving, waarin duurzaamheid centraal staat. Een samenleving die mensen gelukkiger maakt.

Tijdens dit weekend gaan we op zoek naar de creatieve sporen van transitie in Gent.
We verkennen en beleven.
We proeven van een andere samenleving. Om inspiratie op te doen, te leren en misschien om zelf na te doen in onze  eigen  omgeving.  Alleszins  om  met  eigen  ogen  te  zien  dat  een  andere  wereld  mogelijk  is,  dat  er alternatieven zijn. Tijdens deze citytrip is de historische stad Gent vooral decor. Onze aandacht gaat uit naar wat er gebeurt op vlak van transitie.
We bezoeken projecten, gaan op pad met rasechte Gentenaars die in transitie geloven en ze mee
- maken en spreken af met vrijwilligers van een Femma-groep in de stad.

Meer informatie of meteen boeken?

Klik door

Bron foto

Reacties

Sara schreef

Reizen om te leren vind ik het fijnst! nieuwe culturen, een nieuwe taal.. Ik maakte in het verleden al een reis met jullie en tijdens die trip kregen we uitgebreid de kans hiertoe. Op naar de volgende, Bilbao :)

Reageer