Mindful ouderschap

{$items.title}

 

Nu ga ik mijn eigen gang, ik ga ver weg, ik ben niet bang,
ik zie wel waar ik heen zal gaan, ik zal de weg wel vinden.
Over bergen, over dalen, moet ik lopen, moet ik dwalen,
onder de zon en onder de maan en met de wilde winden.

Kinderliedje van Wendy van Driesten
(http://www.vrijeschoolliederen.nl)

In het septembernummer van ons Femmablad komen verschillende visies op opvoeding aan bod. In het Handboek Mindful Ouderschap vind je nog extra inspiratie. Myla en Jon Kabat-Zinn (respectievelijk vroedvrouw en grondlegger van de westerse mindfulness) delen er hun waardevolle expertise als (groot)ouders. Ze noteren drie bouwstenen van mindful ouderschap: zelfbeschikking, empathie en aanvaarding.

Zelfbeschikking

 'Hebben we de ruimte in ons om van onze kinderen te houden zonder ze uit eigenbelang te willen veranderen?' vraagt Kabat-Zinn. Een kind komt ter wereld met zijn eigen kenmerken, temperament en talenten. Als ouder moeten we leren vertrouwen op de intrinsieke goedheid en schoonheid van onze kinderen.

Om je kinderen echt autonomie en bestaansrecht te geven, moet je vooral je eigen zelfbeschikkingsrecht ontwikkelen. Geef je jezelf bestaansrecht? Wie ben jij? Ben jij geworden wie je kon en wilde zijn? (Mindful opvoeden, V. Vandaele & B. Tange, Witsand, p.38)

Empathie

Empathie betekent dat je probeert om de dingen vanuit het standpunt van je kind te bezien. Het volgende schema kan je helpen om in bepaalde situaties empatisch te zijn.

1. STOP: schakel je automatische piloot uit
2. KIJK: kijk naar jezelf (welke zijn je gedachten, gevoelens en behoeften?) en naar je kind (welke zijn de gevoelens en behoeftes van je  kind?)
3. AANVAARD: wees gelijkmoedig
4. ANTWOORD: antwoord niet reactief
(Uit Mindful opvoeden, V. Vandaele en B. Tange)

Acceptatie

Kabat-Zinn beschrijft acceptatie als 'de innerlijke ingesteldheid die (h)erkent dat de dingen zijn zoals ze zijn, of we dit nu willen of niet en ongeacht hoe verschrikkelijk iets op een bepaald moment ook kan (lijken te) zijn.' Zelfs als je duidelijk maakt dat bepaald gedrag niet acceptabel is, kunnen kinderen nog altijd blijven ervaren dat je hen, inclusief hun heftige emoties, volledig accepteert.

Natuurlijk ouderschap

Mindful opvoeden vertoont opvallend veel gelijkenissen met het principe van natuurlijk ouderschap. Beiden houden een positief pleidooi voor: lichaamscontact (meteen na de geboorte), thuisbevallen, draagdoeken, borstvoeding, samen slapen, het gehoor geven aan huilen, ... 

Maar al deze concrete adviezen te spijt, geldt bovenal: volg je eigen natuurlijke intuïtie. Als ouder ben jij de expert. Er bestaat niet één manier om kinderen op te voeden. Het is een blijvende zoektocht naar een manier die bij jouw kind, maar ook bij jezelf als ouder en in jullie situatie past. Veel succes en plezier met deze uitdaging!

 

Reageer