Minder stress, minder zorgen, minder piekeren? Versterk je veerkracht!

{$items.title}

Veerkrachtige mensen laten zich niet makkelijk uit het lood slaan. Na een tegenslag krabbelen ze snel weer overeind. Fijn voor hen, denk je dan. Maar ook jij kunt veerkrachtiger door het leven gaan. Van 1 tot 10 oktober zijn er honderden veerkrachtversterkende activiteiten naar aanleiding van de Werelddag Geestelijke Gezondheid. Veer je mee?

Sta jij soms ook stijf van de stress? Pieker je je suf over pietluttigheden? En lig je wel eens wakker van morgen? Weet dat je niet alleen bent. Het goede nieuws is dat je de sleutel tot een zorgelozer bestaan -voor een stuk- in eigen handen hebt. Door je veerkracht versterken.

Toegegeven: veerkracht is een nogal vaag begrip. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is veerkracht “het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen”.  Zelfs ingrijpende gebeurtenissen kunnen ons leven dus positief beïnvloeden.

Danstherapie

Het goede nieuws is dat veerkracht niet aangeboren is. Je kan er aan werken. Al verschilt de manier waarop van persoon tot persoon. Sommigen zweren bij yoga, anderen zien meer heil in mindfulness of sporten.

Jij wil natuurlijk weten wat er voor jou werkt. Wel, de vierde editie van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid helpt je een handje. Tussen 1 en 10 oktober kan je proeven van honderden veerkrachtversterkende activiteiten. Van danstherapie tot relaxatieschilderen, van lezingen over burn-out tot workshops meditatie. Neem alvast een kijkje in onze kalender.

Luisterend oor

Het thema van de Werelddag is Samen veerkrachtig. Waarmee we willen zeggen dat veerkracht iets is waar we ook samen werk van kunnen maken. Je zou er versteld van staan hoeveel kracht mensen putten uit een vriendelijk woordje, een luisterend oor of een losse babbel.

Ben je zelf super-veerkrachtig en hebben stress en pech geen impact op jou? Mooi zo, maar vergeet niet dat er veel mensen zijn die dat geluk niet hebben. Beter nog: je kan heel wat voor anderen betekenen.  Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. Of door je waardering uit te spreken over iemand. Of er gewoon te “zijn” voor de ander. En neen, je hoeft daarvoor heus geen psychiater te zijn. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. Denk daaraan, als je iemand ontmoet die het moeilijk heeft.

De werelddag van de geestelijke gezondheid is een initiatief van verschillende Vlaamse organisaties die werken aan een geestelijk gezond Vlaanderen: Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG), Te Gek!?, de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven, OPGanG, Zorgnet-Icuro, de Federatie van diensten geestelijke gezondheidszorg (FDGG), de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP), Netwerken geestelijke gezondheidszorg, Parantee-Psylos, …

www.samenveerkrachtig.be

 

Reageer