Milady! Waar vrouwenrechten echt over gaan

{$items.title}

Het boek

"Vrijheid kan pas worden bereikt als vrouwen geëmancipeerd zijn van alle vormen van onderdrukking." - Nelson Mandela

Vrouwenrechten. Het is een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is. Overal ter wereld zijn vrouwen het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, sociaal of politiek vlak. De rechten waarvoor vrouwen wereldwijd vechten, zijn dan ook erg uiteenlopend.

In 1994 gaf de internationale gemeenschap tijdens de Conferentie van Caïro het startsein om de strijd voor betere vrouwenrechten op te voeren. Twintig jaar later maken Marleen Temmerman en Tine Maenhout een stand van zaken op en vertellen waar vrouwenrechten nu eigenlijk echt over gaan.

Journaliste Tine Maenhout trok naar het opvangcentrum voor slachtoffers van geweld van Marleen Temmerman in Kenia. De verhalen die ze daar optekende, vormden de basis voor een zoektocht naar de historische en culturele wortels die aan de grondslag liggen van geweld tegen vrouwen. Want vrouwenrechten zijn een stuk complexer dan ze op het eerste gezicht lijken. Pas als die complexiteit ten volle wordt onderkend, kunnen er echt stappen vooruit gezet worden. Aan de hand van gesprekken met vooraanstaande experts proberen Tine en Marleen daarom het begrip 'vrouwenrechten' verder scherp te stellen.

Het resultaat van hun zoektocht is een boeiend samengaan van verhalen, stemmen en tegenstemmen, meningen en discours over de vele verschillende facetten van vrouwenrechten wereldwijd.

Met bijdragen van Meyrem Almaci, Sultan Balli, Eva Brems, Marleen Bosmans, Vicky Claeys, Renaat Devisch, Dirk De Wachter, Gie Goris, Peter Gichangi, Peter Piot, Patsy Sörensen, Miet Smet, Koen Stroeken, Etienne Vermeersch en Rudi Vranckx.

Debatavond

Naar aanleiding van de publicatie van dit boek organiseert Uitgeverij Lannoo i.s.m. de Vooruit een debatavond rond vrouwenrechten.

Waar vrouwenrechten echt over gaan, een panelgesprek met onder meer:
• Etienne Vermeersch, emeritus hoogleraar wijsbegeerte
• Gie Goris, hoofredacteur van MO* Magazine
• Meyrem Almaci, federaal parlements lid
• Vicky Claeys, regionaal directeur van International Planned Parenthood Federation European Network
• Patsy Sörensen, mensenrechtenactiviste en directeur van Payoke
• Sultan Balli, psychologie

Praktische info

  • Woensdag 3 december 2014 om 20u
  • Vooruit, Gent
  • Gratis toegang
  • Inschrijven via deze site

 

 

Reageer