Mijn kind is verliefd!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Verliefd zijn, heerlijk en soms best ingrijpend. Van kleuter tot puber en jongvolwassene.
Overduidelijk gelukkig zijn, stralen, er bestaat niets anders meer in de wereld… Ongelukkig zijn, onbeantwoorde liefdes…
Het hoort erbij en hoe ga je er als ouder mee om?

Schattige kleuters
Kleuters kunnen iemand wel héél graag zien en vertalen dit als ‘ik ben verliefd’: op de juf, op een vriendinnetje, op mama of papa… Gewoon genieten van die kinderlijke onschuld en ontwapenende verhalen!

Verliefd in de lagere school
Neem de verliefdheid ernstig. Ook op deze leeftijd kan het gevoel best al heftig zijn! Laat ruimte voor je kind om erover te praten. Luisteren en de boodschap geven dat verliefdheid er mag zijn, kan een basis leggen voor latere ontdekkingstochten doorheen relaties. En meteen weet je kind dat het ook bij jou terecht kan.

Verliefde pubers
In de pubertijd kan verliefdheid stormachtig zijn. Emoties kennen hoogtes en laagtes en de lichamelijke aantrekkingskracht komt op de voorgrond. Niet zelden worden ouders meegenomen in de rollercoaster van gevoelens en groeit een bezorgdheid rond seksualiteit.

Evenwicht zoeken tussen begrip tonen en grenzen trekken
Voor pubers is het belangrijk om te te weten dat ze thuis terecht kunnen met hun gevoelens, maar verwacht niet dat ze jou ten allen tijde zullen informeren…. Dat is een brug te ver. Misschien is verliefdheid voor hen gemakkelijker om te delen met leeftijdsgenoten (lees ook lotgenoten). Je mag best geinteresseerd zijn in hun liefdesleven, maar respecteer de grenzen die je kind aangeeft. ‘Moeten’ is vaak voor de pubers een reden om niet te doen wat verwacht wordt, ‘mogen’ laat de deur open. Weet ook dat vandaag haatgevoelens, jaloersheid of verdriet de sfeer in huis kunnen beinvloeden, maar morgen kent het geluk geen grenzen. Luisteren, begrip tonen en je puber eigenaar laten van zijn/haar gevoelens, is wat je kan doen.

Trek als ouder je eigen grenzen!
Het leven draait immers niet alleen rond je kind. Maak samen duidelijke afspraken : wat kan, wat niet. Wanneer komt het vriendje, wanneer gaat dochterlief naar hem? Blijven slapen? Hierbij hou je best rekening met de grenzen van alle gezinsleden en negeer je eigen buikgevoel niet…

Hou je oordeel over de keuze van je kind voor jezelf
Je mag je bezorgdheid best uiten, maar hou opening voor dialoog. Zeggen aan je zoon dat je merkt dat hij veel stiller is dan voorheen, klinkt heel anders dan je mening uiten over zijn vriendinnetje of vriendje : “sinds je bij … bent, ben je niet meer dezelfde”.

Goede voorbeeld geven
Open praten over relaties, respect tonen voor je partner, respect voor je eigen grenzen,…
Naast alle goedbedoelde adviezen is hoe we het leven als ouder ‘voorleven’ van groot belang!

Bron:  groeimee.be

Is jouw kind verliefd (geweest)?  Hoe ga jij er mee om?  Heb je tips voor de vriendinnen?

Reageer