Mijn favoriete cocktail

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Bij de gedachte aan een overheerlijk cocktail begin ik meteen te mijmeren over lange zomeravonden, heerlijk lui in een zeteltje in mijn tuin.
En toegegeven zoveel dranken er bestaan, zoveel te meer cocktaildrinks bestaan er. En er komen er dagelijks nog bij. Ingrediënten zijn één ding , maar de mix is minstens zo belangrijk. Verschillende bereidingswijzen kunnen een cocktail helemaal anders doen smaken. Dus enige oplettendheid is toch wel geboden. Onder cocktails verstaan we klassieke cocktails ( Cosmopolitan, Bloody Mary),  de tiki cocktails (Hawaiian sunset, Mai Tai), de city cocktails (Singapore sling) , de frozen cocktails (frozen sangria, frozen cocosnut Pineapple) … elk met een eigen recept en bereidingswijze. Er zijn sweets en sours, maar ook bitters en gezouten cocktails, vaak nog in varianten met en zonder alcohol.
Heb je nog weinig goede cocktail spullen in huis en wil je aan de bak met cocktails? Dan is een cocktailset  aanrader. De belangrijkste cocktails tools vind je meestal  in een cocktailset .

  • Een cocktailshaker is een belangrijke tool bij de bereiding van een cocktail. Het is een afsluitbare beker, meestal van inox, waarin de ingrediënten worden samengevoegd en vervolgens door elkaar geschud.
  • Een strainer of barzeef: wie een shaker gebruikt moet ook een goede strainer of barzeef hebben. Een strainer gebruik je om je cocktail te zeven en op deze manier ijs en vooral ook fruitpulp te zeven. Zo houd je dus alleen het beste over voor in je cocktailglas.
  • Een muddler is de Engelse term voor een lange, doorgaans metalen, porseleinen of kunststof staaf die gebruikt wordt om ingrediënten in het glas mee te kneuzen. Het is vergelijkbaar met een vijzel waarbij het glas de kom is en de muddler de staaf.
  • Een jigger of barmaatje  is de ideale cocktail tool om de exacte afmetingen van je drank af te meten  bij het bereiden van cocktails. De meeste jiggers hebben de vorm van een zandloper, waarbij de twee verschillende kanten ook een verschillende inhoud hebben. De kant met de meeste inhoud wordt jigger genoemd, de kant met de minste pony. In Europa is de inhoud van de jigger vaak 50 ml en van de pony 25 ml, maar dit kan per type verschillen. Een jigger is meestal gemaakt van roetsvrij staal.
  • Een barlepel is handig om te gebruiken als je cocktails maakt in je glas. Ook de lengte is goed over nagedacht. De andere kant van de barlepel is platter. Dit kun je goed gebruiken om te layeren als je een cocktail of shot opbouwt met laagjes.

Caprinhee


Wat heb je nodig voor de Caprinhee?
een halve limoen
2 eetlepels  rietsuiker
1,5 cl sushi-azijn of Japanse rijstazijn
4,5 cl  sinaasappelsap
crushed ijs


Hoe maak je de Caprinhee?
Snijd de halve limoen in vier stukjes.
Doe de limoen samen met de rietsuiker in een tumblerglas  of copaglas. Plet vervolgens met een stampertje de limoenstukjes, zodat het limoensap zich mengt met de rietsuiker.
Voeg vervolgens de azijn en de sinaasappelsap toe.
Vul het glas tot aan de rand met crushed ijs.
Serveer met een rietje.

Scroppino


Wat heb je nodig voor de Scroppino?
Vodka (1/2 deel vodka)
Prosecco (1 deel)
Citroensorbet ijs (3 scheppen, eetlepels) = 120 g


Hoe maak je de scroppino?
Voor de scroppino gebruik je veel citroensorbet ijs (3 bolletjes per glas). Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en romige smaak. Bij te veel prosecco verdwijnt dit en gaat de prosecco overheersen.
Doe in een metalen bolkom 3 bolletjes citroensorbet.
Voeg 0,5 deel vodka en 1 deel prosecco toe.  Klop de dranken met eenklopper voorzichtig onder de sorbet.
Je kunt ook de cocktail in de blender maken, maar dan wordt hij vloeibaarder.
Schenk de Scroppino uit in gekoelde champagne- of martiniglazen.
Garneer met een citroenschijfje of sierlijke citroenschil
NB: de scroppino (afgeleid van scroppare: opkloppen) komt uit Venetië.

Misschien staat ook binnenkort of na de vakantie een workshop of cursus Maak je favoriete cocktail in jouw groep of buurt gepland. Kijk  op de activiteitenkalender
Er hoort ook een leuk geïllustreerd boekje bij: je kan het via de boetiek bestellen.

Reacties

Mien Quartier schreef

Bij Ambifemmes maakten we onder andere de scropino en die is heerlijk. Het doosje sorbet was in no time op.

Annie steen schreef

Leuk om alvast 1 acoholvrije aperitief te hebben. Er zijn veel mensen die geen alcohol kunnen drinken. zij staan vaak 'in de kou ' in restaurants of feestje bij vrienden. Bedankt!

Reageer