Met Lichtmis zwaaien we de donkere dagen uit

{$items.title}

Van oorsprong is 'Lichtmis' een Keltisch feest rond lente en vruchtbaarheid. Vandaag is het vooral een christelijk feest. Lichtmis herdenkt de presentatie van Jezus in de tempel. In het oude Israël werd elk jongetje 40 dagen na zijn geboorte opgedragen aan God. Het feest is tevens de herdenking van het zuiveringsoffer van Maria. Vrouwen mochten gedurende een periode na hun zwangerschap niet deelnemen aan het openbare leven. Om zich te zuiveren konden de ouders op de dag van de opdracht een ram en een duif of twee duiven offeren.

Traditioneel worden kaarsen gewijd en is er een kaarsenprocessie voor de mis. Vandaar de naam ‘Lichtmis’. In onze streken wordt Lichtmis of Maria Lichtmis vooral verbonden met het einde van de strenge winter. Na de donkere dagen in december en januari keert het licht langzaam terug.

En van oudsher worden er op 2 februari goudgele pannenkoeken gebakken als voorbode van warmte, lentekleuren en licht.

Pannenkoeken bakken kan iedereen. Het is makkelijk en goedkoop én er is keuze te over. Van gist- en minuutpannenkoeken over American pancakes tot pannenkoeken met fruit, havermout of boekweit*. Met boekweit kun je trouwens veel kanten uit: zoet of hartig, met kruiden of in combinatie met rijstbloem voor een glutenvrije variant. Al die recepten vind je trouwens in de gloednieuwe versie van Koken voor elke dag.

Controleer dus alvast je voorraad en blader naar blz. 766 (Koken voor elke dag), want we gaan allemaal bakken donderdag!

 

Basisrecept boekweitpannenkoeken

(20 stuks)

Deeg 1: 125 g bloem – 125 g boekweitmeel ¬– 20 g gist – ½ l melk – 2 eieren.
Deeg 2: 125 g zelfrijzende bloem – 125 g boekweitmeel – 1 eetlepel suiker – ½ l melk – 2 eieren.
Afwerking: appel-perensiroop.

Bereid het pannenkoekendeeg. Bak de pannenkoeken. Besmeer ze onmiddellijk met de siroop.

Hartige variant: bak eerst een sneetje spek in de pan. Giet hiervier het beslag. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin.

 

Voor de 'vrijbuiters' : boekweitwafels

100 g boekweitmeel – 200 g volkorenmeel of tarwebloem – zout – 20 g gist – 2,5 dl melk – 100 g fijne suiker – 150 g vetstof – 2 eieren.

Meng het boekweitmeel met het tarwemeel en een snuifje zout. Maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in de lauwe melk met 1 eetlepel suiker. Strooi de rest van de suiker in het kuiltje. Giet er de gist in. Smelt de vetstof. Klop de eierdooiers los. Giet de vetstof en de eierdooiers in het kuiltje en kneed tot er een homogeen deeg ontstaat. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het deeg. Voeg eventueel nog wat melk toe tot er een dik, vloeibaar deeg ontstaat. Dek af en laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Bak wafeltjes. Lekker met een laagje siroop.

Smakelijk!

 

*Hoewel boekweit meestal wordt gezien als een graansoort, is het eigenlijk een zaad van een kruidachtige plant. Het verschilt in gebruik weinig van graan en je kunt het verwerken in onder meer brood, ontbijtgranen, koek en pannenkoeken. Boekweit is glutenvrij en geschikt voor mensen met een glutenallergie of coeliakie.

Reageer