Met je baby of peuter naar het zwembad

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Waarom zou je met je baby of peuter naar het zwembad trekken?  Het is zeker nog niet de bedoeling om deze kinderen ‘waterveilig’ te maken, laat staan hen te leren ‘zwemmen’ !
Daarvoor is het nog wat te vroeg.

Toch zijn er tal van goede redenen om met je baby of peuter naar het zwembad te gaan!

 • Watergewenning is niet alleen plezierig, het stimuleert ook de ontwikkeling en groei van de baby.
 • Ademhaling en bloedsomloop worden versterkt, de stofwisseling wordt bevorderd zodat eet- en slaappatroon regelmatiger worden
 • Bewegingsvaardigheden zoals kruipen, lopen … worden gestimuleerd en de algemene motoriek wordt verbeterd
 • Hoe eerder het kind vertrouwd raakt met het water, hoe beter!  Water is immers een natuurlijke omgeving voor het pasgeboren kind, en door regelmatige zwembadbezoekjes zal watervrees voorkomen worden
 • En geef toe!  Wat is er leuker dan met je kindje in het water te spelen? Het schept een unieke band.

Vele ouders vragen zich af wanneer zij met hun jonge baby naar het zwembad kunnen trekken. Meestal wordt aangeraden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Zeker is dat er heel wat ‘thuis’ kan gebeuren, ook in bad kun je al aandacht besteden aan watergewenning voor je baby.

Enkele praktische tips voor in het zwembad:

 • Een baby verliest lichaamswarmte in het water. Om dit tot een minimum te beperken moet de watertemperatuur boven de 30° liggen. Daarnaast moet de omgevingstemperatuur minstens even hoog zijn.
 • Een diepte van 1,10 m is het meest comfortabel. Bij dieper water is de kans op evenwichtsverlies groter en bij ondiep water moet de ouder steeds gebukt staan.
 • Is het niet te luidruchtig in het zwembad? Kan je je baby gemakkelijk aan- en uitkleden? Mag je een handdoek meenemen tot aan het water? Is er speelgoed aanwezig?

In de uitgave 'Met baby's, peuters en kleuters in het zwembad, van watergewenning tot zwemmen' vind je vast inspiratie om je eerste zwembadbezoekjes tot een succes te maken.  Het is een erg praktijkgerichte uitgave van de Gezinssportfederatie, gesteund op de ervaring van verschillende medewerkers in clubs. Veel aandacht voor watergewenning voor baby’s, maar ook de overgang naar peuters tot het leren zwemmen voor kleuters komt duidelijk aan bod.  De talrijke spelvormen en gebruiksklare oefenstof zijn volgens thema’s geordend.
'Met baby's, peuters en kleuters in het zwembad, van watergewenning tot zwemmen', 150 blz., ringvormige binding, zevende druk. Prijs: € 15,00  (excl. verzendingskosten: € 3,75)  Bestellen kan hier.

Toch wat vrees om er alleen aan te beginnen?
De Gezinssportfederatie is de pionier van de actie “watergewenning voor baby’s en peuters”. Vanaf 1995 worden er met veel succes cursussen ingericht over gans Vlaanderen.
Op hun site vind je veel info, maar kun je ook sportclubs in jouw buurt  vinden die watergewenning voor baby's, peuter en kleuters organiseren.

Hoe verlopen die lessen?

 • De eerste maanden streven ze nog geen onmiddellijk doel na.  De oefeningen richten zich naar de gewenning aan het water.
 • De begeleiding staat borg voor kwaliteit. De monitoren kregen hiervoor een speciale opleiding.
 • Ze werken in groepjes van maximaal 12 baby’s, begeleid door één van de ouders.
 • Met behulp van spelmateriaal (ballen, kleurige voorwerpen, babyspeelgoed, ...) toont de monitor oefeningen die dan door de ouders en baby’s uitgevoerd worden.
 • De watergewenning wordt georganiseerd in reeksen van 10 lessen. Iedere les duurt 30 minuten. Uiteraard stopt dit initiatief best niet na 10 lessen. De baby kan op ieder ogenblik instappen en kan mee evolueren tot de leeftijd van 3 jaar. Daarna kan hij deelnemen aan watergewenning voor kleuters.

Meer info: http://www.gsf.be

Ga jij zwemmen met je baby of peuter?  Heb je tips voor andere mama's?  Wij horen het graag!

Geschreven door Liesje Berteloot

Reageer