Met deze tips verspil je minder eten

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Een vuilniszak vol met etensresten. Ken je het? Ik helaas wel. Nog te vaak gooi ik voedsel weg dat eigenlijk in iemands maag moest belanden. Met behulp van de nieuwe website voedselverlies.be, ga ik de uitdaging aan: minder eten verspillen. En weet je wat? Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk.


Waar het bij mij thuis eigenlijk al verkeerd gaat

Niet zelden beslis ik pas in de supermarkt wat ik later die avond wil eten. Het gevolg: er belandt meer in mijn boodschappenmannetje dan de bedoeling was. Om maar een beeld te schetsen: De fruitmand wordt aangevuld met sinaasappels terwijl er nog vier in liggen. En de kropsla in de onderste la van de koelkast (waarvan ik het bestaan was vergeten) wordt vergezeld met een nieuwer exemplaar. Omdat mijn maaginhoud (en eetlust) niet ontoereikend groot is, vliegt een deel van het eten uiteindelijk de vuilbak in. Zonde!

Volgens de website voeselverlies.be sta ik niet alleen. Een gemiddeld Vlaams huishouden verspilt jaarlijks tussen de 42 en 61 kilo per jaar. Omdat hierbij nogal moeilijk een voorstelling te maken is, nog een feitje:


Wereldwijd gaat er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat staat gelijk aan ruim 1/3 de van de totale voedselproductie.

Ruim een derde! Ik vind dat dus schrikbarend veel. 


Tijd voor verandering

Op voedselverlies.be sprokkelde ik wat tips bij elkaar.

1. Plan

Mijn probleem is dat ik mij niet goed organiseer en daarmee te veel koop. Slecht voor mijn portemonnee én slecht voor mijn groene geweten.  Het is veel handiger om de maaltijden op voorhand te plannen en na te gaan voor hoeveel mensen er gekookt moet worden. Calculeer daarbij ook welke restjes van de dag er voor gebruikt kunnen worden in een soep of stoofpotje.

2. Maak een boodschappenlijstje


Werp voordat je naar de supermarkt gaat eerst een blik in je voorraadkast, fruitmand, koelkast… En stel op basis van wat je daar ziet een lijstje samen van de spullen die je nodig hebt voor de maaltijden die je wil eten. Eenmaal in de winkel houd je je natuurlijk aan je lijstje.

3. Leer koken met restjes


Het zal je verbazen wat je allemaal voor lekkers kunt maken met restjes. Met een beetje creativiteit en durf kom je al ver. Klik hier om te zien wat je allemaal met oud brood kan doen. En klik hier om te zien wat je allemaal nog meer met kliekjes kan doen.


4. Bewaar je voedsel op de juiste manier

Wist je dat je tomaten, appelen en bananen best gescheiden bewaard? Zij zorgen ervoor dat andere groenten en fruitsoort sneller rijpen. Klik hier voor meer bewaartips  en klik hier om te zien hoe je de inhoud van je koelkast het best organiseert.
 

 

Zin om met je Femmagroep aan de slag te gaan en voedselverspilling te vermijden? 

Spreek de vrijwilligers van je groep aan om samen een workshop te organiseren.  In de Webwijzer vinden zij een fiche om met enkele recepten uit het boek ‘No food to waste:  geen voedselverspilling meer!’ aan de slag te gaan. 

Fotocredit: CC USDA

https://www.flickr.com/photos/usdagov/15951717452

Reageer